Bredase studenten willen peukenprobleem oplossen

  Rondzwervende peuken zijn een bekend probleem bij de ingangen van Avans. Vijf studenten van de opleiding Small Business & Retail Management (SBRM) in Breda stoorden zich aan de rotzooi en ontwierpen de Stembak om rokers te prikkelen hun sigaret in de afvalbak te gooien.

  Bart Verwoolde is één van de tweedejaarsstudenten SBRM die de Stembak bedacht. ‘Het schoolplein bij Avans ziet er niet uit met al die peuken. Voor een schoolopdracht moesten we een eigen bedrijf oprichten en wij besloten dit peukenprobleem aan te pakken. Hoe krijgen we studenten zo ver dat ze wél die tien meter lopen naar de asbak?’

  Ja of nee
  De Stembak is een bak waar een stelling opgeschreven staat. Bart: ‘Bijvoorbeeld: zou jij je onenightstand een ontbijtje geven?’ Rokers kunnen dan ja of nee kiezen en hun peuk in het goede vak deponeren. De voorkant is van plexiglas, dus je kunt bijhouden welk antwoord de meeste stemmen krijgt.’ De stelling kan worden aangepast naar de wens van de afnemer. ‘Voor een bedrijf kan het interessant zijn iets te bedenken wat hun medewerkers bezig houdt.’

  Drie asbakken voor Avans
  De gemeente Breda heeft aangegeven interesse te hebben in de asbakken en zal in de komende weken drie Stembakken op Avans plaatsen en drie op de NHTV. De SBRM-studenten hebben nu alleen nog een prototype ontwikkeld. Met studio Mango buigen zij zich deze week over het definitieve ontwerp van de Stembak.

  Prototype Stembak
  Prototype Stembak

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Bestaat al he. Blijkbaar was de opdracht niet om een heel nieuw product te maken?

  • Twee jaar geleden op een festival gezien waar je kon stemmen op de leukste DJ-set van de dag. Hopelijk werkt het voor Avans, al heb ik veel meer last van de 24/7 rookwolk. En niet zozeer de gedoofde staafjes.

  • Geen slecht idee, maar als ik het zo zie, dan lijkt het alsof alleen rokers mogen stemmen.

  • Goed constructief plan!
   Rokers pak je verantwoordelijkheid en gooi je peuk niet op straat. En rook a.u.b niet op plaatsen waar dit niet mag. Je berzorgt er niet rokers veel overlast mee!