Terug naar overzicht

Gezonde producten in Avanskantines te duur?

catering-eurest-bananen-gezond-maxAvansstudenten vinden het gezonde eten in de restaurants te duur. Eurest manager Matthieu van Waardenburg is het daar niet mee eens. ‘Het is een kwestie van beleving.’

36 procent van de Avansstudenten die meedeed aan de Gezond & Fit enquête van Punt is van mening dat de gezonde producten in de restaurants te duur zijn. Hetzelfde blijkt uit de rondvraag in het nieuwe magazine. ‘Studenten zijn kritisch over de prijs-kwaliteit verhouding’, zegt Matthieu van Waardenburg, ‘dat blijkt ook uit een eigen onderzoek. Maar ze geven wel een 6,8 als eind gemiddelde. Dat is boven de landelijke norm.’

Appel of banaan voor 25 cent
Eurest heeft zeker aandacht voor de opmerkingen. ‘Zo bieden we elke week minimaal één gezond product met korting aan. Maar ook in het standaardassortiment zitten genoeg goedkope producten voor de zuinige student. Een appel of banaan kost maar 25 cent, we verkopen lossen sneeën brood waar je zelf beleg op kunt doen.’ Waar komt dan het idee vandaan dat er te weinig gezonde producten te koop zijn en dat die te duur zijn? ‘We moeten werken aan de zichtbaarheid. Het moet voor onze gasten duidelijker zijn.’

De afgelopen tijd zijn er steeds meer gezonde producten toegevoegd. ‘We streven er naar binnen elke productgroep een gezonder alternatief te kunnen bieden.’ Zo zijn er sinds kort groentechips te koop en biologische frisdrankjes.
catering-eurest-smoothie-gezond-max
Biologische ‘Red Bull’
Overigens is het niet zo dat studenten zich massaal storten op de gezondere alternatieven. Red Bull is al jaren een van de verkooptoppers bij Avans. Eurest heeft sinds kort ook een biologische, gezondere variant in het assortiment. ‘Daar zitten veel minder suikers in en hij is nog gezonder ook. Maar toch blijven studenten de Red Bull pakken.’

In april start Eurest in samenwerking met een voedingsdeskundige een gezondheidsprogramma. Dat programma wil op een leuke manier informatie geven over een gezondere levensstijl. ‘Gezond, leuk en lekker eten gaan namelijk heel goed samen. ‘Denk aan het verstrekken van gezonde recepten, maar ook het aanbieden van producten die aansluiten bij de student. Goede voeding koppelen aan bijvoorbeeld de stress tijdens tentamenweken.’

Eurest gaat studenten niets opdringen. ‘Vraag en aanbod moeten wel overeenstemmen. Het broodje kroket zal nooit verdwijnen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Broodje Aap

De geur die ''ongezond'' voedsel verspreid (frikandelletjes, worstenbroodjes, etc) speelt ook mee in de keuze die men maakt. ( stukje psychologie waar menig verkoper gebruik van maakt) In elk geval ruik ik de salada en appels NOOIT in de kantine.

2016-03-12 19:54:47

kees kroket

de zogenaamde GEZONDE groente chips kosten €1.70 voor 40 gram lucht. Daarnaast de student Red Bull blijven pakken, omdat de andere ook aanzienlijk duurder is.

2016-02-25 14:55:41

Verstandig

Als jullie zoveel commentaar hebben op gezonde voedsel, dan neem je toch zelf een lunchpakket naar school?

2016-02-25 10:56:13

christa

in groente chips zitten meer vetten en calorieën dan in normale chips dus ik vind het een beetje gek dat het onder gezonde voeding valt. dat er groente op een zakje staat betekend dat niet meteen dat het gezond is.

2016-02-24 13:02:58

Koffieleut

Koffie mag ook wel minimaal in prijs worden gehalveerd... €1,00 voor een simpel bakkie koffie is erg duur voor op een school.

2016-02-24 01:26:08

Ivo Musters

Dus omdat de kantine een 6,8 krijgt zou de beleving van studenten dat gezonde alternatieven te duur zijn niet kloppen? Als een broodje gezond aanzienlijk duurder is dan een broodje 'ongezond', lijkt mij het signaal uit de enquête duidelijk!

2016-02-23 20:32:22

Piet Friet

Zolang ze een broodje frikadel met zalf voor €0,75 blijven verkopen en een gewoon broodje minimaal €3,- kost is en blijft de gezonde optie te duur! Ps dat delletje met zalf bevalt me prima!

2016-02-23 14:14:28

Guus Gezond

De kantine bevat teveel ongezonde opties en te weinig gezonde alternatieven. Bijna elk product dat wordt aangeboden bevat vlees. Het enige wat er over is van de 'Meatless-Monday' van Avans is het vegetarische saucijzenbrood. Ook niet erg gezond.

2016-02-23 12:43:35

Meer lezen?