Terug naar overzicht

CDA: ‘Vandaag is feestdag voor studenteninspraak’

Het wordt vandaag een feestdag voor studenten, voorspelt Michel Rog, Kamerlid van het CDA. Want ze krijgen meer invloed op het bestuur van hun universiteiten en hogescholen.

De Tweede Kamer en minister Bussemaker praten vandaag weer verder over inspraak voor studenten en docenten aan universiteiten en hogescholen. Het onderwerp houdt de gemoederen bezig: veel partijen hebben er ideeën over en het is zoeken naar meerderheden.

Uit het debat zal een evenwichtige wet voortkomen, verwacht CDA-Kamerlid Rog. ‘Studenten kunnen van 3 februari een nationale feestdag voor de inspraak maken.’ Hijzelf is ook enigszins opgeschoven in de richting van de studentenlobby.

Publiekelijke oproep
De jongerenorganisaties van CDA en ChristenUnie hebben hun moederpartijen vandaag publiekelijk opgeroepen om studenten meer inspraak te geven. Ze moesten wel, zegt Tom van den Brink, bestuurslid van de CDJA. ‘Als Michel Rog intern niet luistert naar hoe wij tegen onderwijs aankijken, dan moeten we het op deze manier doen.’

Maar hij luistert wel, zegt Rog. Sterker nog, CDA en ChristenUnie komen hun jongeren tegemoet. Ze hadden een amendement ingediend over de benoeming van nieuwe onderwijsbestuurders. Er zou altijd iemand van het personeel in de adviescommissie moeten zitten, stond daarin. ‘Nu vinden wij dat er ook altijd een student in die commissie zou moeten zitten.’

Positie is verslechterd
Want het argument van de jongeren begrijpt hij wel. ‘Ze zeggen dat hun positie enorm is verslechterd door het afschaffen van de basisbeurs. Het minste wat daar tegenover kan staan is iets meer rechten.’

Toch is het een kleine stap. Rog spreekt nog altijd van ‘doorgeslagen democratiseringsdenken’ en hij waarschuwt voor het gevaar van ‘studentenzelfbestuur’. Moeten studenten de begroting van hun onderwijsinstelling kunnen tegenhouden, zoals onder meer D66 en SP willen? Rog ziet er nog altijd niets in.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?