Terug naar overzicht

Decaan: ‘Zelfzorg belangrijk voor hulpverleners’

takecare-max

Pas als een hulpverlener goed voor zichzelf zorgt, kan hij of zij iemand anders helpen. Dat vindt Avansdecaan Amber Titulaer. Gedurende haar studie ontwikkelde ze een checklist waarmee hulpverleners zich bewust kunnen worden van zelfzorg. Deze checklist werd onlangs opgenomen in een boek van psychologe Carla Schellings.

Volgens de decaan is zelfzorg voor hulpverleners zeer belangrijk. ‘Een timmerman heeft een hamer, maar als hulpverlener ben jij zélf het instrument. En pas als je zelf in balans bent, kun jij goed voor een ander zorgen.’

Titulaer ontwikkelde haar checklist tijdens de post-hbo-studie Verlies & Rouw, samen met vier medestudenten. ‘Wij vonden het vreemd dat het thema zelfzorg niet aan bod kwam in de opleiding’, aldus de decaan. ‘Want ik geloof heel erg in het belang hiervan. Onze checklist is bedoeld voor bewustwording. Wat kun je zelf veranderen? Welke afspraken maak je met jezelf?’

Bewustwording
Zelfzorg is overigens niet nieuw, benadrukt Titulaer. ‘Aandacht voor zelfontplooiing is er wel, maar vaak onbewust tijdens intervisies of functioneringsgesprekken. Deze checklist is echter een compact instrument waarmee je er bewuster aandacht aan kunt besteden.’

De decaan ziet de opname van de checklist in dit boek voor coaches, therapeuten en trainers als een eerste stap, maar kijkt ook al voorzichtig verder. ‘Een volgende stap zou zijn verder in een organisatie te kijken. Ik denk dat dit instrument bijvoorbeeld ook vrij makkelijk herschreven kan worden naar docenten toe. Bovendien kun je beleid schrijven op de resultaten, of een individueel programma opstellen.’

Boek
Het boek waarin de checklist is opgenomen, Take Care! Zelfzorg voor Professioneel Begeleiders, is geschreven door Carla Schellings, voormalig bedrijfspsychologe van Avans. Nadat ze zelf thuis kwam te zitten met een burn-out ontdekte ze dat er veel literatuur bestaat over hoe om te gaan met een burn-out, maar dat er weinig boeken zijn over zelfzorg, en hoe dat overspannenheid kan voorkomen.

Take Care! Zelfzorg voor Professioneel Begeleiders is sinds 28 januari te koop.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?