Terug naar overzicht

Hoger onderwijs wil onderzoek naar dyslexieverklaringen

rambam-maxHogescholen en universiteiten maken zich zorgen over het gemak waarmee studenten dyslexieverklaringen krijgen. Ze willen dat het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet en maatregelen neemt.

Woensdag toonde het televisieprogramma Rambam aan hoe makkelijk het is om te frauderen met dyslexieverklaringen. Studenten vertellen hoe ze fraudeerden bij testen en ook de verslaggevers kregen zonder veel moeite de diagnose van orthopedagogen en ggz-psychologen. Het lukte zelfs om telefonisch een verklaring te krijgen op naam van ene ‘Jet Bussemaker’.

Wereld op zijn kop
‘Dat meen je niet’, reageerde de minister. ‘Dit is de wereld op zijn kop, dit kan niet. Studenten die echt zware dyslexie hebben, moeten natuurlijk ook een diploma kunnen halen. De goede moeten niet onder de kwade lijden. Maar dit soort bureaus hoort nog van mij.’

‘Decanen van hogescholen moeten van de betrouwbaarheid van een dyslexieverklaring uit kunnen gaan’, stelt de Vereniging Hogescholen in een schriftelijke reactie. Ze verwacht een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Universiteitenvereniging VSNU sluit zich daar bij aan. ‘Blijkbaar verschilt de kwaliteit van de bureaus heel erg. Het is goed als daar eens naar gekeken wordt’, aldus een woordvoerder.

Studenten met dyslexie mogen in veel gevallen langer over hun tentamens doen en kunnen bij studievertraging tot wel 3.467  euro van hun studieschuld terugkrijgen.

Punt. Of had jij nog wat?

Sjuul Nelissen

@k klopt, daarvoor moet de relatie tussen opgelopen studievertraging en dyslexie worden aangetoond door een decaan bij Avans. Dit bedrag kan oplopen tot 3.467 euro voor studenten onder de oude regeling. Om hoeveel mensen dit gaat zoeken we nog uit.

2016-02-11 14:24:26

k.

De zin "krijgen soms 1.200 euro van hun studieschuld kwijtgescholden" heeft geen toevoeging. Ik denk dat als je dat kwijtgescholden krijgt, je ook echt wel een uitzondering bent. Dat krijg je vast niet met een standaard D-verklaring!

2016-02-11 10:59:10

Meer lezen?