Terug naar overzicht

Salarisverhoging voor hbo-personeel: 3,65 procent en eenmalig 750 euro erbij

De werknemers van hogescholen krijgen vanaf april een loonsverhoging. De vakbonden en werkgevers hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe hbo-cao.

In de nieuwe cao staat dat het personeel een salarisverhoging krijgt van 3,65 procent. Daarnaast krijgt iedereen er in april eenmalig 250 euro bij en in november 500 euro (bij een voltijdse aanstelling).

Pensioenpremies
Die verhoging is mogelijk omdat het kabinet dit jaar de stijging van de pensioenpremies vergoedt. Als dat niet was gebeurd, hadden de hogescholen naar eigen zeggen geen geld gehad voor de loonsverhoging.

Volgens de Vereniging Hogescholen zal de nieuwe cao ‘de duurzame inzetbaarheid’ van medewerkers vergroten. Oftewel: er komt meer aandacht voor omscholing en begeleiding ‘van werk naar werk’.

Ontslagen werknemers
Er komt bijvoorbeeld een speciale commissie die ontslagen werknemers gaat helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Normaal gesproken wordt daarvoor uitkeringsorganisatie UWV ingeschakeld, maar die werkt volgens een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen soms niet al te snel. Bovendien kent zo’n speciale commissie het hbo veel beter.

Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de vergoeding waar werknemers bij ontslag, naast hun WW-uitkering, recht op hebben.

Als de vakbondsleden en hbo-bestuurders instemmen, gaat de nieuwe cao in op 1 april. Hij heeft een looptijd van twaalf maanden.

Punt. Of had jij nog wat?

Zanger Rinus

Of 'ze' het verdienen weet ik niet, maar volgens mij zijn de lonen op hogescholen al vrij royaal. Die loonsverhoging begrijp ik nog, maar die eenmalige uitkering van 750 euro vindt ik nogal vreemd. Kunnen de bobo's weer lekker een midweekje weg.

2016-06-04 20:15:50

belachelijk

belachelijk, ze verdienen het niet, ze zouden moeten inleveren, want kwaliteit is ver te zoeken, zeker op avans!

2016-02-24 15:11:54

Meer lezen?