Terug naar overzicht

Avansstudent Bas trok op één been door de Himalaya

Een week lang door de Himalaya trekken, is niet niks. Bestuurskundestudent Bas van der Voort deed het, en dat op één been. ‘De kans bestond dat mijn krukken af zouden breken, maar daar probeerde ik niet teveel bij stil te staan.’

Bas, die in het kader van zijn minor Global Development Issues onderzoek moest doen in een ontwikkelingsland, verbleef enkele weken in het zuiden van India. Een bijzondere ervaring, maar omdat India ‘dichtbevolkt en chaotisch’ is, had de student na een periode hard werken behoefte aan rust en ruimte. Bas besloot naar Nepal te gaan en samen met zijn vader door het Annapurna-gebergte te trekken, dat deel uitmaakt van de Himalaya.

T-splitsing
De Avansstudent, die door botkanker een been verloor, plande de route, regelde vervoer en zorgde zelf voor de benodigde permits. Op de eerste dag vielen de plannen van vader en zoon echter al in het water toen ze bij een t-splitsing de verkeerde richting kozen. ‘Na een hele dag lopen, was omdraaien niet echt meer een optie. Uiteindelijk hebben we met behulp van de lokale bevolking een nieuwe route uitgestippeld. Met als voordeel dat we tijdens onze verdere reis nauwelijks toeristen tegenkwamen.’

3350 meter hoogte
Het duo trok dagelijks zes á negen uur door de bergen. Bas: ‘Het was zwaar, vaak hadden we geen energie om met elkaar te praten maar de reis was prachtig. We zijn over ijs en sneeuwvlaktes getrokken, langs rijstvelden en door oerbossen.’ Op het toppunt stonden vader en zoon op zo’n 3350 meter hoogte.

Onderweg sliepen ze bij de lokale bevolking. ‘Soms in niet meer dan een stal, waar het ijskoud was. Het was heel erg back to basic. Maar de Nepalezen zijn enorm gastvrij, ook al doen ze de hele dag zwaar werk’, aldus de Avansstudent. ‘De laatste dag was het moeilijkst. Omdat we de dag ervoor vertraging hadden opgelopen, moesten we negen uur lopen. Mijn handen zaten onder de blaren en mijn schouders deden pijn van mijn rugzak.’

Afstuderen
Inmiddels is Bas weer terug in Nederland en is hij druk bezig met zijn afstudeerstage bij de Vlaamse gemeente Lommel. Zijn volgende vakantie staat gepland na de diploma-uitreiking in juli. ‘Het plan is dan naar Cuba te gaan maar dat wordt sowieso een stuk minder actieve reis!’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?