Terug naar overzicht

Eindelijk oplossing voor afvalberg in Avanskantine

De bergen afval die na afloop van de pauzes in de kantines van Avans blijven liggen, zijn medewerkers en studenten al jaren een doorn in het oog. Drie tweedejaarsstudenten Communicatie in Breda hebben nu een plan bedacht om iedereen zijn eigen rommel op te laten ruimen.

Anouk, Marieke en Marith ergerden zich groen en geel aan de vieze tafels. Toen ze voor een studieproject met een oplossing moesten komen voor een ergerlijk probleem, besloten ze het onderzoek binnen school te houden. Eurest, de cateraar van Avans, juichte het initiatief toe.

Bakken en stickers
‘We zijn eerst gaan uitzoeken waarom studenten hun troep laten liggen’, vertelt Anouk. ‘Uit onze enquêtes en interviews blijkt dat studenten het wel makkelijk vinden, de afvalbakken te ver vinden lopen en waarom zouden zij het niet doen als er al een hele berg afval ligt?’

De Communicatiestudenten bedachten twee mogelijke oplossingen. In één deel van de kantine zetten ze afvalbakken óp de tafeltjes in de hoop dat studenten daar hun troep in zouden gooien. In een ander deel plakten de studenten stickers op de tafel met de tekst: ‘Ik ben een tafel, geen afvalbak. Ruim je rommel op!’

Groot succes

De uitkomst was verrassend. ‘De afvalbakken werkten totaal niet’, lacht Marith. ‘Iedereen zette ze op de grond of op een stoel. Niet heel hygiënisch. Daarbij kwam er ook een conciërge naar ons toe om te vertellen dat Avans het afval scheidt, dus zo’n bak schiet niet op.’ ‘Dat vonden we wel bizar’, gaat Marieke verder. ‘We hadden juist verwacht dat studenten massaal gebruiken zouden maken van de bakken.’

De stickers daarentegen bleken een groot succes. Anouk: ‘Het hele deel van de kantine waar stickers op de tafels zaten geplakt, was schoon. Er stond misschien één koffiebekertje. Blijkbaar lezen studenten de tekst onbewust en handelen daarnaar.’

Razend enthousiast
De studenten hopen dat Avans hun idee in behandeling neemt. Eurest is in ieder geval razend enthousiast. Marieke: ‘Het zou te gek zijn als onze stickers straks op alle tafels te zien zijn. Het is nu alleen nog tekst, maar we hopen dat dat iemand van Communication & Multimedia Design er een leuke cartoon bij wil maken. Het liefst willen we de stickers om de paar maanden vervangen, zodat iedereen opnieuw geprikkeld wordt om zijn afval weg te gooien.’

Foto vóór start experiment sticker
De kantine aan de Hogeschoollaan, Breda, vlak vóór het stickerexperiment.

Foto na 2,5 uur start experiment sticker
De kantine 2,5 uur na de start van het stickerexperiment.

Punt. Of had jij nog wat?

Harold Tiesing

Heel goed Anouk, Marieke en Marith dat jullie eerst goed hebben achterhaald waar studenten gevoelig voor zijn. Zou mooi zijn als het student zelf lukt om een aanpak te bedenken om de kantines blijvend schoon te houden.

2016-03-04 11:27:07

Angelique

Fijn te lezen dat de teksten op de tafels indruk maken op medewerkers en studenten. Maar de uitkomsten van de interviews vind ik schrikbarend! Heel erg jammer deze mentaliteit.Ben erg benieuwd hoe lang de teksten indruk blijven maken op iedereen!

2016-03-03 09:29:46

h.

Ik vind die stickers wel een goede basis voor bacterie vorming. Wat vind de keuringsdienst van waarden ervan?

2016-03-02 19:15:48

Meer lezen?