Terug naar overzicht

IV’er kijkt terug op lockdown in Brussel: ‘Bizar maar interessant’

Dianthe van der Krift, derdejaarsstudent Integrale Veiligheid (IV) in Breda, liep stage bij het Secretariaat-Generaal van de Benelux in Brussel ten tijde van de aanslagen in Parijs. Omdat de inmiddels opgepakte verdachte Salah Abdeslam uit de Brusselse wijk Molenbeek kwam, ging de stad drie dagen in lockdown. Een terugblik.

‘Ik wilde eigenlijk stage lopen in een conflictgebied. In Irak en Iran durfden de Nederlandse ambassades de verantwoordelijkheid voor een stagiaire echter niet aan. Het was bijna gelukt in Mali maar ook dat ging uiteindelijk niet door’, aldus Dianthe. ‘Een docent wees mij toen op de opdracht in Brussel. Bij het Secretariaat-Generaal van de Benelux heb ik onderzoek gedaan naar interne en externe veiligheidsmaatregelen. Daar valt ook terroristische dreiging onder.’

DiantheBrussel-maxDrie dagen thuis
Dianthe woonde ruim twee maanden in Brussel toen de stad in lockdown ging. ‘Inwoners werden op zaterdag verzocht zoveel mogelijk binnen te blijven. Trams en metro’s reden niet, winkels waren dicht en hetzelfde gold voor horeca-gelegenheden en culturele instellingen. De Grote Markt, normaal goed voor duizenden toeristen, was helemaal leeg op gewapende militairen na. Er was niemand op straat. Het leek wel een militaire basis. Pas op dinsdag ging de stad weer een beetje leven.’

Angst
Eén keer is Dianthe bang geweest. ‘Ik zat in een taxi toen we werden klemgereden door politiewagens. Overal liepen militairen met gerichte wapens. Bovendien was Abdeslam nog niet gepakt en er gingen geruchten rond dat hij een bomgordel bij zich droeg. De taxichauffeur raakte in paniek en toen dacht ik: Wat doe ik hier nog? Maar ik besefte me tegelijk dat deze situatie voor mij superinteressant was. Dat dit kan en nodig is in Europa is bizar.’

Ondanks dat besef hield de Avansstudent toch rekening met de terroristische dreiging in Brussel. ‘Ik dacht daar wel over na. Bijvoorbeeld over de jaarlijkse kerstmarkt in Brussel, want die is heel groot. Zoveel mensen bij elkaar op een openbare plek, dat is een perfect moment voor een aanslag. Ik heb me toen wel afgevraagd of het verstandig was daarheen te gaan.’

Zwaarbeveiligd
Ook toen de driedaagse lockdown voorbij was, bleven de militairen zichtbaar. ‘De plek waar ik werkte, is nog steeds zwaarbeveiligd. Tegenover mijn kantoor staat een synagoge en ook het Joods Historisch Museum, waar in 2014 een aanslag plaatsvond, is in de buurt.’ Daarnaast bevond Dianthe zich vlakbij het Justitiepaleis, waar de processen tegen IS-aanhangers plaatsvinden.

Timing
Toen de Avansstudent naar Brussel vertrok, had ze nooit kunnen denken dat er voor haar onderzoek ‘een draagvlak waar je u tegen zegt’ zou ontstaan. ‘Het is afschuwelijk wat er in Parijs is gebeurd, maar daardoor was de timing voor mijn stage de beste ooit.’ In januari keerde Dianthe terug naar Nederland. Over de aanbevelingen die ze deed aan de overheidsorganisatie mag ze niks zeggen, maar deze zijn met veel enthousiasme ontvangen. Haar stage werd dan ook beloond met een 9.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?