Terug naar overzicht

Ja-stem helpt hoger onderwijs in Oekraïne een handje

Wat ga je stemmen volgende week? Ook hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek spelen een rol in het associatieverdrag met de Oekraïne.

Volgende week woensdag, 6 april, gaat Nederland naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over samenwerking tussen de Europese Unie en de Oekraïne. Het verdrag kan een steuntje in de rug betekenen voor het onderwijs en onderzoek in Oekraïne.

Samenwerking
‘De partijen intensiveren hun samenwerking op het gebied van hoger onderwijs’, staat erin. Ze beogen hervorming en modernisering van de systemen voor hoger onderwijs, meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen en meer mobiliteit van studenten en academici.

Dat sluit aan bij de Europese tendens, zegt Hans Vossensteyn, hoofd van het Twente onderzoekscentrum CHEPS en deskundige op het gebied van internationalisering in het hoger onderwijs. ‘Er is niets vreemds aan. Het verdrag maakt de uitwisseling van studenten en onderzoekers misschien makkelijker en dat is alleen maar goed.’

Erasmusbeurs
Waarschijnlijk kan Oekraïne zich dankzij het verdrag aansluiten bij het Erasmusprogramma, zodat uitwisselingsstudenten makkelijker over en weer naar elkaars universiteiten en hogescholen kunnen. Voorlopig zullen studenten uit de Oekraïne dan vaker hierheen komen dan andersom, zeker zolang er in het land een oorlog woedt.

Overigens doet Oekraïne al mee aan het Bolognaproces, waarin Europese landen hun onderwijs op elkaar afstemmen in bachelor- en masteropleidingen en vergelijkbare studiepuntsystemen. Dat geldt ook voor Rusland, waarmee Oekraïne overhoop ligt. In die zin is er niets nieuws onder de zon.

Onderzoeksgeld
Het verdrag is belangrijker voor het wetenschappelijk onderzoek in Oekraïne. Het land mag zich straks aansluiten bij de Europese wetenschapsprogramma’s en meedoen in de strijd om onderzoeksgeld.

Of dat het land veel oplevert, is de vraag. Landen als Nederland en Groot-Brittannië hebben een grote voorsprong in het wetenschapsprogramma en halen naar verhouding meer geld binnen dan Oost-Europese landen. Maar deelname kan toch een stimulans zijn.

‘Wij hebben net een artikel met iemand uit Oekraïne gepubliceerd’, zegt Vossensteyn. ‘Maar het is momenteel lastig om financiering voor onderzoekssamenwerking te krijgen. Dat wordt makkelijker als het land toegang krijgt tot Europese subsidie- en beurzenprogramma’s. Het is voor elke samenleving goed om de kennisinfrastructuur op orde te hebben. Als de EU daarbij kan helpen, lijkt me dat positief.’

Punt. Of had jij nog wat?

Arold Roestenburg

Bovenstaande is geen artikel geschreven door Punt maar door het Hoger Onderwijs Persbureau. Dat richt zich alleen op het hoger onderwijs en heeft vooral gekeken wat er op dit gebied staat in het associatieverdrag.

2016-03-31 13:17:20

SBRM Student

Jammer dat de Punt niet onafhankelijk blijft maar hier toch propaganda maakt voor een JA stem. Oekraïne is zo corrupt als de pest. Daarnaast behoorlijk instabiel en niet betrouwbaar. Dus Punt, wanneer komt er een verhaal van tegenstanders?

2016-03-31 13:11:55

J.

Helaas wordt het een NEE stem. De Oekraïense economie is in handen van een paar corrupte oliearchen en de normale bevolking zal weinig van het EU associatieverdrag merken. EU heeft op dit moment te veel structurele problemen. Los dit maar eerst op!

2016-03-31 10:42:15

S

Ik ben het helemaal eens met de andere reacties. Propageer ook eens de Nee stem Punt.

2016-03-31 10:26:59

Ja stem

Het betekent niet dat Oekraine bij EU gaat horen, maar het is juist goed voor de samenwerking. Ik begrijp niet waarvoor iedereen zo bang is?

2016-03-31 09:51:14

k.

Veel landbouwgrond is in handen van grote multinationals, je helpt de arme bevolking dus ook niet. Het verdrag is een wens van de EU, dat moet je al triggeren om NEE te stemmen. Men weet hoe de EU handelt met dit soort landen: geld

2016-03-31 09:05:45

k.

De positieve punten zijn een schijntje tegenover de negatieve punten. Een corrupt instabiel (oorlogs)land zonder respect voor mensenrechten, dierenwelzijn en milieu krijgt straks van de EU weer miljarden

2016-03-31 09:01:13

Nee stem

En ook hier propageren ze voor een ja. Jammer.

2016-03-31 08:50:40

Meer lezen?