Terug naar overzicht

Nauwelijks demonstrerende studenten in ochtendspits

Het was vanmorgen een doodgewone ochtendspits. Er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten gezien op de Nederlandse perrons.

Studenten hadden een NK treinreizen in de spits aangekondigd uit protest tegen ideeën om de overvolle spitstreinen te ontlasten. Universiteiten en hogescholen kunnen misschien hun roosters aanpassen zodat studenten vaker in de daluren gaan reizen, opperde NS-topman Roger van Boxtel.

Geen studenten gezien
Maar er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten waargenomen. Geen ratels, geen opvallende kleren, geen spandoeken. Op Utrecht Centraal, toch een van de allerdrukste stations, merkte niemand er iets van. Ook in Amsterdam en Leiden zijn geen studenten gezien.

Althans, geen protesterende studenten. Op het perron van Amsterdam Sloterdijk staat wel een student te wachten op de trein naar Schiphol, maar die moet gewoon naar zijn stage. ‘Ik zou sowieso niet gaan protesteren’, zegt hij. ‘Misschien als het echt doorgaat, maar ik heb begrepen dat dat allemaal nog niet zeker is.’

Ook de NS heeft er weinig van gemerkt. Het was een gewone ochtendspits, zegt een woordvoerder.

Vijf studenten met een vlag
Waren er dan helemaal geen demonstrerende studenten? Jawel, de Landelijke Studenten Vakbond heeft er een foto van. Op een verder leeg perron staan vijf studenten met een vlag.

Op BNR Nieuwsradio noemde voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover het studentenprotest een slecht idee. ‘Iedereen heeft er belang bij dat de spits minder druk wordt.’ Het hoger onderwijs zou erover moeten meedenken, vindt hij. ‘Ik zie niet in waarom universiteiten niet kunnen doen wat álle grote bedrijven doen: flexibele werktijden, later beginnen, voor een deel thuiswerken. Dat doet heel Nederland om er voor te zorgen dat we in een dichtbevolkt land kunnen blijven rijden op de weg en in het openbaar vervoer.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?