Terug naar overzicht

Numerus fixus hbo-verpleegkunde Avans vanwege tekort stageplaatsen

Voldoende studenten vinden is niet de grootste uitdaging voor de opleiding hbo-verpleegkunde. Vooral het aantal stageplaatsen moet groeien. Dat schrijft Anouk van Lange, adjunct-directeur van de Academie voor Gezondheidszorg, vandaag in een opiniestuk in Brabants Dagblad.

Van Lange reageert met haar opiniestuk op de waarschuwing gisteren van de V&VN, de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen van Nederland, voor het groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. De komende jaren zouden er duizenden hbo-verpleegkundigen te weinig zijn.

Stageplaatsen
‘Als hogeschool zetten we alle zeilen bij om de professionals die zo gewild zijn op te leiden. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van genoeg plaatsen voor praktijkervaring. Door samen met zorginstellingen op te trekken, pakken we dit probleem aan’, schrijft Van Lange.

‘Voldoende studenten vinden voor deze opleiding is niet de uitdaging. Ze gemotiveerd houden ook niet. Ze goed voorbereiden op de praktijk wel. Zeker nu die praktijk steeds complexer wordt: mensen blijven langer thuis wonen, de steeds oudere patiënt heeft meerdere aandoeningen tegelijk en vernieuwing in technologie vraagt nieuwe vaardigheden en nieuwe ethische afwegingen.’

Werkveld
Studenten HBO-V lopen al vanaf het eerste jaar stage. In totaal zijn ze in vier jaar 2.300 uur aan het werk in de praktijk. ‘Wij werken samen met de grote Brabantse ziekenhuizen, verzorgings-, verplegings-, en thuiszorginstellingen, GGZ, GGD en huisartsenpraktijken. Met het hele werkveld is er constructieve samenwerking om het tekort aan hoog opgeleide verpleegkundigen aan te pakken’, schrijft Van Lange.

‘We hebben afspraken gemaakt hoe elkáár te versterken. Zo scholen we de medewerkers van deze instellingen met een MBO-diploma om tot HBO-verpleegkundigen. We ondersteunen de instellingen en hun medewerkers. Bijvoorbeeld bij het begeleiden en coachen van studenten. We werken samen in “innovatieve leerafdelingen” waar meerdere studenten samen stage lopen. Daar zijn docenten met enige regelmaat aanwezig en daar werken onze onderzoekers samen met studenten, docenten en professionals aan innovatieve projecten en onderzoek. Zij lossen vraagstukken op die in de instelling leven.’

Numerus fixus
Van Lange wijst ook op de numerus fixus van driehonderd studenten komend studiejaar. ‘Onze numerus fixus is driehonderd, vanwege de beperkte capaciteit voor stageplekken. Samen met het werkveld halen we alles uit de kast om die capaciteit te vergroten. Dan kunnen we de numerus fixus loslaten en voor de toekomst zorgen voor voldoende hoogopgeleide verpleegkundigen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?