Terug naar overzicht

Recensie: De Terugkeerling, geslaagde roman over radicaliserende jongeren

terugkeerling-maxDe Nederlandse tiener Pjotr vindt houvast in de islam en radicaliseert, de allochtoonse Mo durft vanwege zijn achtergrond niet uit de kast te komen, gaat studeren in Engeland en daarna in dienst bij de AIVD. De Terugkeerling van Patrick Pauw is een boek over twee Nederlanders die in hun zoektocht naar identiteit compleet de weg kwijt raken.

Actueel en spannend
Pjotr, inmiddels Bilal, wil tien jaar na de moord op Theo van Gogh naam maken in jihadkringen, Mo verprutst zijn werk en raakt verslaafd aan de drank. Pauw beschrijft erg goed hoe Nederlandse jongeren radicaliseren, maar geeft ook weer hoe verstikkend een allochtone achtergrond kan zijn. Doordat de levens van Bilal en Mo zich continu kruisen en vanwege het mysterie rondom een vriendin van Mo is De Terugkeerling naast zeer actueel, ook een erg spannend boek.

Pauw houdt het boek luchtig genoeg en werkt toe naar een knallende ontknoping. De Terugkeerling is een zeer geslaagde roman over radicaliserende jongeren en opgroeien als allochtoon.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?