Terug naar overzicht

Verlaten klooster tot leven gewekt door kunststudenten

Dit paasweekend komt het oude Kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda weer tot leven. Studenten Animatie en Illustratie van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost brengen de historie terug in het pand tijdens de expositie Small Stories in Silent Buildings.

Ruim zeventig derdejaarsstudenten van de opleidingen Illustratie en Animatie van AKV|St.Joost Breda kregen de opdracht om het oude klooster in zich op te nemen, te onderzoeken en weer te laten herleven in hun werk. Nonie Buijze, projectcoördinator: ‘Ieder gebouw heeft een verhaal. Aan de studenten de taak om die verhalen te vertellen door middel van animaties en illustraties.’

Silent 003

Gestript
De binnenkant van de kerk is vorig jaar volledig gestript. Geen kerkbank, Mariabeeld of biechtstoel is nog aanwezig. Dat gaf de studenten alle vrijheid die ze nodig hadden om het gebouw nieuw leven in te blazen.

Bij één van de projecten is het koor weer tot leven gewekt. Wie op de plaats van de dirigent gaat staan, kan een geanimeerd koor aan het zingen krijgen. Iedere student ontwierp twee karakters. ‘Wij wilden het leuke in de kerk terugbrengen. Het orgel is weggehaald en door ons koor geven we aandacht aan wat er niet meer is.’

Silent 002

Spokende monniken en de biechtstoel
In een kamer in de oude abdij wordt je meegezogen in de mythe van het Solse gat. Volgens het verhaal verkochten monniken uit een klooster in Putten hun ziel aan de duivel, die hen vervloekte. Op een stormachtige nacht gebeurde er iets onverwachts…

Een andere groep studenten bouwde de biechtstoel weer op en laten het publiek beleven hoe moeilijk de rol van biechtvader was. Geef je verlossing of niet? Met speciale projecties op het plafond krijg je een kijkje in het hiernamaals.

Silent 004

Maatschappelijke functie

Tijdens Small Stories in Silent Buildings zijn achttien verschillende projecten te zien. Studenten doken de stadsarchieven in en interviewden monniken die nog in leven zijn. Nonie: ‘Dit is de eerste keer sinds de monniken in 2014 het klooster hebben verlaten dat het weer open gaat voor publiek. Het is een kennismaking met de nieuwe maatschappelijke functie die het gebouw krijgt, namelijk een woon-werkgemeenschap voor twaalf dakloze mensen.’

De expositie is van 25 t/m 28 maart van 12.00 tot 20.00 uur te bezoeken in het oude Kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Cor

...(2/2) De rondleiding ging niet door (?), sommige projecties werkten niet omdat die uitsluitend door de (afwezige) student opgestart kon worden, en meer interesse in mede-studenten dan gesprek over het werk met bezoekers aangaan is gemiste kans.

2016-03-29 10:29:25

Cor

Ik heb de expositie bekeken. Mooi hoe hierin een relatie is gelegd met de historie van en het leven in dit voormalige klooster. Wel jammer dat de studenten - naast het presentatie van hun werk - zichzelf niet weten te presenteren... (1/2)

2016-03-29 10:26:25

Meer lezen?