Terug naar overzicht

Avansdocent ontwikkelt game Rocket Descent

Met een raket afdalen naar een planeet terwijl je meteorieten moet ontwijken en gasbellen juist moet vangen. Dat is Rocket Descent, de game die Bob van der Putten, Avansdocent Informatica in Den Bosch, ontwikkelde.

Twee jaar is hij er mee bezig geweest, aldus Van der Putten. ‘Omgerekend denk ik zo’n vijf werkweken.’ Het was niet makkelijk om tussen het lesgeven én twee jonge kinderen door aan een game te werken, maar met het resultaat is de docent zeer tevreden.

‘Het is in principe een heel simpel spel maar ik wilde vooral mezelf bekwamen. Games ontwikkelen is een grote passie en voordat ik lesgaf, werkte ik als game developer bij GameHouse. Ik vroeg me af: kan ik het ontwikkelen van een game combineren met een jong gezin en een drukke baan?’

RocketDescent2-max

Goede game
Een écht goede game bestaat volgens de Avansdocent uit drie aspecten: het moet verslavend zijn en er moet een wereld gecreëerd worden waarin je jezelf als speler kunt verliezen. Ook suspension of disbelief is belangrijk. ‘Hoe onrealistisch de omgeving ook is, als speler moet je alles accepteren alsof het mogelijk is’, aldus Van Der Putten.

Unity
‘Games worden geschreven in programmeertalen. Rocket Descent is gemaakt in de taal C#. Ook heb ik de tool Unity gebruikt. In Unity is een en ander al geautomatiseerd, de architectuur van een game zit er als het ware al in. Het leren werken met Unity heeft me alleen al een hoop tijd gekost. Ook het maken van promotiemateriaal was tijdrovend.’

Inmiddels weet Van Der Putten hoe het moet, dat werken met Unity. En dus is hij begonnen aan een tweede game. ‘Rocket Descent was een test en die is gelukt, zij het met vallen en opstaan.’ Hij verwacht dat hij aan zijn tweede game, die zich wederom afspeelt in de ruimte, een stuk minder tijd kwijt is. ‘Als die over een jaar af is, ben ik heel trots op mezelf.’

Van Der Putten ontwikkelt zijn games onder de noemer Coded Fun Games. Zijn facebookpagina vind je hierRock Descent is geschikt voor Android. Er is een gratis versie en een betaalde versie, deze kost 0,97 cent in de Play Store.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?