Terug naar overzicht

88 procent van de Bossche studenten betaalt te veel voor een kamer

Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). In Amsterdam is de huurprijs soms wel tweehonderd euro te hoog, terwijl studenten in Enschede juist goedkoop uit zijn. 88 procent van de studenten die in Den Bosch woont, betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. 

‘Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid’, schrijft de LSVb in een persbericht. ‘In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.’

Juiste prijs berekenen
De LSVb heeft een website waarop studenten kunnen nalopen of hun huur wel klopt: www.checkjekamer.nl. Aan de hand van vragen (wat is de oppervlakte, met hoeveel anderen deel je de badkamer, heb je een eigen keuken?) kunnen ze de juiste prijs berekenen.

Bijna 2.700 studenten hebben dat gedaan. Ze betalen gemiddeld 323 euro huur per maand, exclusief gas, water, elektriciteit, internet, televisie enzovoorts. En dat is 58 euro te veel. Sommigen hebben geluk en betalen minder dan hun verhuurder volgens het wettelijke ‘puntensysteem’ mag vragen, maar driekwart zit erboven. Studenten kunnen hun huurprijs aanvechten bij de huurcommissie. In sommige steden zijn ‘huurteams’ die daarbij helpen.

Particuliere verhuurder
De LSVb plaatst zelf wel een paar kanttekeningen bij de uitkomsten. Wie de check invult, heeft misschien al het vermoeden dat de huurprijs te hoog is. Dat kan de uitkomsten vertekenen. Bovendien zit bijna 80 procent van alle respondenten bij een particuliere verhuurder, in plaats van 40 procent.

Vooral Amsterdam en Utrecht vallen op. In Amsterdam betaalt ruim de helft van de respondenten meer dan honderd euro te veel huur. Eén op de vier Amsterdamse studenten betaalt zelfs meer dan tweehonderd euro te veel. In Utrecht betaalt 86 procent te veel: gemiddeld 102 euro. In Enschede betalen studenten juist 29 euro minder dan de ‘puntenhuur’. In Wageningen scheelt het nauwelijks 1 euro.

Den Bosch en Tilburg
In Den Bosch betalen studenten gemiddeld zo’n 326 euro voor een kamer, in Tilburg is de gemiddelde huurprijs 284 euro. De gemiddelde huurprijs van studentenwoningen in Nederland bedraagt 323 euro.

Punt. Of had jij nog wat?

De taalpolitie

In de kop moet "... te veel ..." staan, met een spatie tussen te en veel!

2016-05-17 16:17:18

Meer lezen?