Terug naar overzicht

Nieuwbouw lijkt Bossche kunststudenten een verschrikking

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Avans de kunstacademie aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch wil slopen voor een nieuwe, grote onderwijslocatie. Studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost staan te trappelen om naar de tijdelijke locatie in het oude PTT Post gebouw te verhuizen, maar zien een samenvoeging met andere academies absoluut niet zitten.

Hanneke, tweedejaars Grafische Vormgeving, en Gigi, tweedejaars Illustratie, beginnen te glunderen als ze aan de verhuizing naar het PTT Post gebouw denken. Hanneke: ‘Dat wordt supertof. Er is daar zoveel meer ruimte. Ik zie al helemaal voor me hoe ik ga exposeren.’ ‘En,’ voegt Gigi toe, ‘we krijgen een eigen kantine.’

akvstjoostdenboschowb-max

Geen regeltjes
Over de plannen om de kunstacademie in één gebouw samen te voegen met andere academies, zijn de meiden minder enthousiast. Gigi: ‘Die combinatie zie ik écht niet zitten. Gelukkig studeer ik voor die tijd al af.’ Ook Hanneke lijkt het geen goed plan. ‘We hebben onze ruimte nodig en willen niet vastzitten aan regeltjes.’

Tosti’s op de parkeerplaats
Wessel, derdejaars Beeldende Kunst, geniet van het zonnetje. Ook hij heeft grootse plannen voor zijn afstudeerexpositie bij PTT Post. Een gemeenschappelijke campus lijkt hem helemaal niets. ‘Verschrikkelijk! Ik snap dat het toekomstgericht is, maar de hele sfeer van AKV|St.Joost verdwijnt. Hier kun je nu nog tosti’s bakken op de parkeerplaats, dat zie ik bij zo’n nieuw gebouw niet gebeuren.’

kunst 02

Gelukkig afgestudeerd
Jesse, eerstejaarsstudent illustratie, haalt zijn schouders op over de nieuwe plannen. ‘Tegen de tijd dat die nieuwbouw er is, ben ik toch allang afgestudeerd.’ Ook Donata, eerstejaars Beeldende Kunst, kan het niet veel schelen. ‘Ze hebben beloofd dat we in het tijdelijke gebouw dezelfde apparatuur kunnen gebruiken én dat er meer ruimte is. De nieuwbouw maken we gelukkig niet meer mee.’

Volgens de plannen verhuist AKV|St.Joost in de zomer van 2017 voor vier jaar naar het voormalige distributiecentrum van PTT Post. De precieze plannen voor een nieuw gebouw aan de Onderwijsboulevard zijn nog niet duidelijk.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?