Terug naar overzicht

Studenten sturen brandbrief over bindend studieadvies

Universiteiten en hogescholen houden zich niet aan de regels van het bindend studieadvies. Daarover stuurt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vandaag een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief eist het ISO dat er een einde komt aan de verkeerde toepassing van het bindend studieadvies. Veel hogescholen en universiteiten druisen tegen de wet in, meldde het HOP deze week, waardoor sommige studenten onterecht hun opleiding moeten staken.

Studentenrechtsbureau
ISO en haar studentenrechtsbureau nemen geen genoegen met het antwoord dat Bussemaker tijdens het vragenuur aan de Kamer gaf. ‘De minister legt de bal teveel bij de medezeggenschap en het goede gesprek’, schrijft het ISO. Maar dat zou niet volstaan.

Uit een steekproef van het ISO onder elf universiteiten en hogescholen blijkt dat veel instellingen inderdaad verkeerde regels voor het bsa hanteren. Veel studenten krijgen einde het einde van het eerste jaar een voorwaardelijk of voorlopig advies en moeten in het tweede hun propedeuse afronden. Dit is in strijd met de wet.

Nog steeds verkeerd bezig
De Universiteit Leiden werd onlangs op de vingers getikt en past nu haar beleid aan. Maar de UvA, de RUG en de TU Delft zijn volgens het ISO nog steeds verkeerd bezig. De RUG gaat de koers niet wijzigen. Van de hogescholen blijken onder meer Fontys Hogescholen, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Rotterdam zich niet aan de juiste regels van het bsa te houden.

Voormalig onderwijsrechter Ben Olivier zegt in een afscheidsinterview met het HOP dat het de bedoeling van het bsa was om studenten zo snel mogelijk te vertellen of ze ongeschikt zijn. ‘Dan zeg je: hou maar op, ga iets anders doen. Het is dus nadrukkelijk niet de vraag of ze geschikt zijn.’

Het ISO voorziet veel rechtszaken als de instellingen het bsa blijven misbruiken. De studenten vinden dat de minister de wet strenger moet handhaven.

Punt. Of had jij nog wat?

Ilse Hartel

BSA wordt verward met propedeutisch examen. Prop. examen is voorbereidende examen op de hoofdfase. Dit moet je halen, in max. 2 jaar. Haal je dat niet, mag je niet verder met hoofdfase. Net als je geen zwemdiploma B kunt halen zonder diploma A.

2016-05-30 16:11:41

Thijs van den Bersselaar

Avans doet dit net zo goed. In het eerstejaars IBMS dien je 52 studiepunten te hebben, anders mag je niet door naar het tweede jaar. In het tweede jaar dien je je propedeuse te behalen anders mag je niet door. In het derde jaar is er ook een regeling

2016-05-27 11:11:47

Meer lezen?