Terug naar overzicht

2.000 kilo grind en zand in afstudeerwerk kunststudent

Zeven volle dagen was ze in de weer met 2.000 kilogram grind en zand om een tapijttegelvloer na te bootsen. Hedri Kool, vierdejaarsstudent aan AKV|St.Joost in Den Bosch, maakte hiermee een indrukwekkend eindproduct.

‘Mijn werk doet herinneren aan een ouderwetse tapijttegelvoer, maar is gemaakt van een heel ander materiaal. Ik vind het leuk om te spelen met het bewustzijn van mensen, met hun manier van kijken’, aldus Hedri. Ze kwam op het idee toen ze toevallig zand en tapijt naast elkaar zag en besefte hoeveel de materialen op elkaar lijken.

Lachend: ‘Sommigen zagen me hier zitten met een hoop zand en dachten nog steeds dat het een echte tapijtvloer was.’ De AKV-student heeft haar ‘vloer’ gelegd rondom het afstudeerwerk van medestudent Bob en is benieuwd hoe bezoekers paden gaan vormen. ‘Ik hoop dat er wat hoeken intact blijven. En volgen de mensen gebaande paden of maken ze hun eigen pad? Je kan er bijna een psychologisch onderzoekje op loslaten.’

hedrikool1-max
2000 kilo grind
Het materiaal dat Hedri gebruikt heeft, werd gesponsord door een siergrind-groothandel in Gemert, op voorwaarde dat ze het zelf kwam halen. ‘Ik ben twee keer op en neer gereden met een busje waarin ik 1.000 kilo grind laadde. Het was eigenlijk net iets te zwaar maar het busje heeft het gelukkig gered.’

Met een yoghurtemmer als maatbeker was ze vervolgens zeven dagen bezig met haar werk. ‘Ik heb frames gelast van vier tegels en zo stapsgewijs de ruimte opgevuld.’ Een GoPro in de hoek maakt elke dertig seconden een foto om een timelapse te creëren. Want: ‘Dit werk verdwijnt. Na de eindexpositie veeg ik alles bij elkaar en kun je het niet meer ervaren.’

Het werk van Hedri Kool heet ‘860’ en maakt deel uit van de eindexpositie van AKV|St.Joost in Den Bosch. Deze begint op 2 juli en duurt t/m 6 juli.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?