Terug naar overzicht

Avansstudenten stomen havo-scholieren klaar voor het hbo

First College max
Een bijzondere samenwerking tussen Avans, NHTV en drie middelbare scholen uit Roosendaal. Studenten laten vierdejaars havo-scholieren kennis maken met het hbo tijdens het project First College.

De overschakeling van havo naar hbo is voor veel leerlingen een grote stap. Niet altijd sluit het onderwijs op elkaar aan of het blijkt dat een scholier de verkeerde studiekeuze heeft gemaakt. In West-Brabant is daarom het project Talentontwikkeling opgezet. Daarmee moet een brug geslagen worden tussen middelbare scholen en het hbo.

Pilot First College
Avans, NHTV en de Roosendaalse middelbare scholen het Gertrudiscollege, het Norbertuscollege en het Jan Tinbergen College hebben de handen ineen geslagen met de pilot First College. Twaalf havo-scholieren met een economisch studieprofiel hebben de mogelijkheden onderzocht van een groot feest in Roosendaal. Vier Bredase studenten begeleidden hen hierin, waarvan twee studenten van de Academie voor Marketing en Business Management (AMBM).

Stoomcursus
In drie dagen kregen de scholieren, die geselecteerd zijn na het schrijven van een motivatiebrief, maken van een moodboard of een vlog, een stoomcursus marktonderzoek, marketing en imagineering door NHTV- en Avansstudenten. Ook vertellen de studenten hun ervaringen en wat de opleiding inhoudt.

Begeleidend AMBM-docent Anita Manniën vertelt: ‘De studenten hebben het hele programma opgezet en zelf bedacht wat ze de scholieren moesten leren. Dat hebben ze naast hun reguliere lesprogramma gedaan. De middelbare scholieren kunnen dit project als profielwerkstuk gebruiken.’

Tweehonderd formulieren
Maba Jarbou, tweedejaarsstudent Small Business & Retail Management (SBRM), is één van de studenten die meewerkt aan de pilot. Hij is enthousiast. ‘Het is goed om havo-scholieren al kennis te laten maken met het hbo. We kunnen ze veel leren, maar wij leren net zoveel van hen. Tijdens de les schrijven ze alles netjes mee en toen ze de opdracht kregen twintig enquêtes af te nemen, kwam er een groepje met wel tweehonderd ingevulde formulieren terug. Fantastisch is dat.’

De scholieren mogen hun onderzoeksresultaten aan de gemeente Roosendaal presenteren. Maba is trots. ‘Ze hebben hier zoveel energie in gestoken. Wij hadden het niet beter kunnen doen. Ik denk dat het voor de leerlingen echt een privilege is geweest om hier aan mee te doen.’

Verder uitbreiden
Ook Anita Manniën is tevreden over de samenwerking. ‘De programma’s van Avans en NHTV sloten goed bij elkaar aan en docenten van zowel het hbo als van de middelbare scholen konden veel van elkaar leren. We geven toch op een andere manier les.’

De docent wil First College graag verder uitbreiden binnen Avans. ‘Je kunt dit project ook bij andere domeinen wegleggen. We starten volgend jaar in ieder geval een pilot bij een Bredase middelbare school waarin de nadruk ligt op ondernemerschap.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?