Terug naar overzicht

Binnen Studio Hype leren Bossche kunststudenten wat ondernemen inhoudt

studiohype6-max

In de Bossche Gruyterfabriek vormen negen derdejaarsstudenten van AKV St. Joost drie maanden lang Studio Hype. Zeven studenten Illustratie en twee studenten Grafisch Ontwerp leren hier wat ondernemerschap inhoudt.

De negen studenten van illustratiestudio Hype verkozen het zelfstandig leiden van een eigen onderneming boven een traditionele stageplek, en zijn daar maar wat blij mee. Student Grafisch Ontwerp Yashar: ‘We doen hier alles zelf. Opdrachten binnenhalen, offertes opstellen, de financiering en de administratie. Het is echt je eigen zaak. Dat leer je niet als je stageloopt bij een bestaande studio.’

Multidisciplinair
Ook de samenwerking tussen Illustratie en Grafisch Ontwerp is nieuw voor de studenten. ‘Maar dat multidisciplinaire aspect is juist leuk want je krijgt elkaars kwaliteiten mee’, aldus Claire, student Grafische Ontwerp. Illustratie-student Nina is het daarmee eens. ‘Studio Hype is voor ons heel leerzaam want we worden telkens gedwongen om uit onze comfortzone te stappen. Gelukkig werken we allemaal heel makkelijk samen, de dynamiek is goed.’

Studiohype4-max

Begeleiding
Elke maandag krijgen de studenten bezoek van twee docenten. Dan wordt de afgelopen week besproken en samen gekeken wat er nog op het programma staat. ‘Die begeleiding is heel fijn’, aldus Illustratie-student Janine. ‘Laatst kreeg ik het advies rechtop te gaan zitten als ik met een opdrachtgever praat. Dat is natuurlijk logisch, maar het is fijn als je ook aan dat soort kleine dingen nog even herinnerd wordt.’

Naast de zakelijke kant blijkt Studio Hype ook nog eens goed voor de ontwikkeling van het creatieve aspect. Sam, student Illustratie: ‘Opdrachten vanuit school zijn vaak heel vrij terwijl we ons nu aan bepaalde restricties moeten houden, daar leer je van. Ook weet ik nu beter welke kant ik op wil en vooral: welke kanten ik niet op wil.’

Studiohype8-max

Speciale samenwerking
Punt 8, het laatste magazine van het studiejaar én een medewerkersspecial, is een bijzondere editie geworden. Studio Hype en hun Bredase collega’s van Kratje Beeld maakten namelijk diverse illustraties. Yashar en Claire waren eenmalig verantwoordelijk voor de vormgeving. Het nummer ligt nu in de Punt-bakken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?