Terug naar overzicht

Boris Johnson: ‘Blijven samenwerken met universiteiten in Europa’

BorisJohnson-maxOok na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk nauw samenwerken met Europa, onder meer in de wetenschap en het hoger onderwijs. Dat schrijft politicus Boris Johnson in dagblad The Telegraph.

De conservatief Johnson, tot voor kort burgemeester van Londen en door velen gezien als de toekomstige premier, was de leider van het Brexit-kamp. Hij stond lijnrecht tegenover zijn partijleider David Cameron en stelde dat de Britten beter af zou zijn als ze uit de Europese Unie zouden stappen.

Samenwerking blijft
Johnson is blij met de uitslag van het referendum, schrijft hij in zijn column voor The Telegraph. Maar Groot-Brittannië is een deel van Europa en zal dat altijd blijven. Hij voorspelt steeds intensievere Europese samenwerking op allerlei gebieden, zoals kunst, wetenschap, hoger onderwijs en milieu.

Werken, reizen, studeren in EU
‘De rechten van EU-burgers die in dit land wonen blijven beschermd en dat geldt ook voor Britten die in de EU wonen’, aldus Johnson. ‘Britten zullen nog altijd kunnen werken in de EU. Ze kunnen er wonen, reizen, studeren, huizen kopen en een gezin stichten.’

Het enige wat er zal veranderen – ‘and it will not come in any great rush’ – is dat Groot-Brittannië zich onttrekt aan de uitdijende Europese wet- en regelgeving, stelt hij. Verder zou de uitgespaarde EU-contributie aan de publieke gezondheidszorg kunnen worden besteed.

Erasmusbeurzen
Het is de vraag of Johnson gelijk krijgt met zijn voorspellingen. Inderdaad zou het Verenigd koninkrijk kunnen blijven meedoen aan allerlei Europese wetenschapsprogramma’s en aan de uitwisseling van studenten met Erasmusbeurzen, zoals bijvoorbeeld ook Noorwegen is aangehaakt zonder dat het land lid is van de Europese Unie.

Maar misschien accepteren de andere lidstaten dat niet. Zwitserland deed ook aan allerlei EU-programma’s mee, maar na een referendum in 2014 over een immigratiequotum kwam daar abrupt een einde aan.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?