Terug naar overzicht

CDA wil lector beschermen

Geef alleen hogescholen het recht om lectoren te benoemen, zegt het CDA. Als de partij haar zin krijgt, moeten sommige mbo-instellingen straks een andere aanduiding verzinnen voor hun lectoraten.

Zoals alleen universiteiten iemand tot hoogleraar kunnen benoemen, zo zouden lectoren voorbehouden moeten zijn aan hogescholen, vindt Kamerlid Michel Rog van het CDA. Hij heeft een amendement ingediend op een wetsvoorstel dat de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ moet beschermen.

‘De lectoraten hebben zich enorm ontwikkeld de afgelopen jaren’, licht Rog toe. ‘We kunnen die belangrijke ontwikkeling nu op een logische manier borgen. Het is geen zwaar beladen politiek onderwerp, voor zover ik kan inschatten, maar ik moet nog met mijn collega’s overleggen.’

Geen probleem zoeken
Het is niet zeker dat hij een meerderheid krijgt, want Pieter Duisenberg van regeringspartij VVD is nog niet overtuigd. ‘Ik heb het idee dat er in de praktijk geen onduidelijkheid is, en dan moet je terughoudend zijn met nieuwe wetgeving’, zegt hij. ‘Ik laat me graag overtuigen, maar als er geen probleem is, moet je geen probleem zoeken.’

‘Wij zijn blij met het amendement’, zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. ‘Wij werken samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Voor hen is het goed om te weten wat precies een lector is: wat doet hij of zij? We zien nu dat het mbo soms ook lectoren heeft en dat kan voor verwarring zorgen.’

Practor
De hogescholen vinden het geen slecht idee om praktijkgericht onderzoek in het mbo te stimuleren, maar de mbo-instellingen zouden voor hun onderzoekers een andere titel dan lector moeten hanteren. Bijvoorbeeld practor.

Minister Bussemaker sprak tot nog toe van ‘lectoren’ in het mbo. ‘De ervaring in het hbo is dat een lector een brug kan slaan tussen onderzoek en praktijk, focus aan kan brengen in de keuzes van instellingen en direct kan bijdragen aan de onderwijskwaliteit’, schreef ze aan de Tweede Kamer. ‘In het mbo kennen we een dergelijke functie niet en daar wil ik verandering in brengen.’

‘Ik ben het helemaal met haar eens’, zegt Rog, ‘maar laten we voor de duidelijkheid die titel van lector beschermen en daarnaast het practoraat in het mbo een sterke positie geven.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?