Terug naar overzicht

Column: afwijzen voor dummies

Foto: Beeldhouwers‘Luister, je bent superleuk, en ik heb het echt heel gezellig met je. Maar, los van het feit dat ik het echt heel druk heb, merk ik dat ik niet verliefd op je ben. En ik heb het gevoel dat jij dat wel voelt voor mij. Als dat zo is kunnen we dat wellicht nu beter uitspreken. Want dat is een gevoel dat ik niet kan forceren.’

Een standaardtekst die je kunt inzetten voor elke verhouding, affaire, swing… We (her)kennen het allemaal. Mijn kritische vraag: hoe oprecht en echt zijn we als we een dergelijke tekst nagenoeg kunnen knippen en plakken bij elk net-niet-leuk-genoeg-maar-heeft-tochwel-iets-…-het-is-ingewikkeld-vriend(innet)je?

Zo zat ik twee weken geleden bij mijn NNLGMHTWIHIIV (afkorting voor bovenstaande absurd perfect omschreven relatie). En ik moest het nieuws brengen. Ik had de tekst in mijn hoofd als een nieuwslezer.

‘Dat jojoën, daar ben ik niet zo van’

‘Eef, ik moet even ergens met je over praten’, begon hij. Gaat hij het nu doen? Niet helemaal de bedoeling, maar het bespaart mij de voorzet voor een confrontatie. Bring it on. ‘Ik heb het enorm gezellig met je, maar ik merk dat je het lastig vindt daarmee om te gaan. Dat jojoën, daar ben ik niet zo van. Ik denk dat het beter is als je even gaat nadenken over wat je wel en niet wilt. Dus neem even die tijd en ruimte.’ Het wordt heel moeilijk een postmoderne feminist te blijven als hij zo adequaat en volwassen doet.

Open kaart met je NNLGMHTWIHIIV, is dat de ‘way to go’? Hij en ik hebben elkaar sporadisch nog gesproken. Het was een eerlijke ruil: onze avontuurlijke nachtjes tegen echt contact en oprechtheid.

Oprechtheid is gaaf. Maar niet op vrijdagavond om half twaalf als je vrienden een night out zojuist hebben gecanceld en jij vast zit aan de Netflix van die andere NNLGMHTWIHIIV die één keer heeft ingelogd op jouw pc en nooit meer heeft uitgelogd. Ik kan me spannendere avonden voorstellen.

Eva-Lisa Janssen is derdejaarsstudent Communicatie in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?