Terug naar overzicht

Leontien van Moorsel inspireert tijdens sportseminar

Leontien max

Studenten van de opleiding Commerciële Economie en Sportmarketing van de Academie voor Deeltijd, organiseerden deze week het sportseminar Get Inspired met als gast Leontien van Moorsel die een boekje opendeed over haar carrière.

‘Ik ga jullie vertellen over een heel egoïstisch persoon, die niet meer zag hoe haar omgeving haar wilde helpen.’ Daarmee opende Leontien van Moorsel de seminar, waar een twintigtal geïnteresseerden op zijn afgekomen.

Geen gezelligheid
De oud-wielrenster vertelt over haar leven als topsporter. Hoe ze op haar achttiende besloot dat ze de beste wilde zijn, tien kilo afviel en uiteindelijk anorexia ontwikkelde. ‘Er zat geen gezelligheid meer in me.’ Met support van haar familie pakte ze de draad weer op en kreeg weer balans in haar leven.

‘Ik spreek over mijn ervaringen omdat ik niemand gun hoe ik me toen voelde. Ik gun ze juist hoe ik me nu voel, sterk en gelukkig.’ Na het persoonlijke verhaal van Van Moorsel beantwoordden zij en haar man Michael Zijlaard vragen over hun ondernemerschap.

‘Wat doen we nu?’
Dat begon op het moment dat Van Moorsel in 2004 haar laatste wedstrijd fietste in Athene. ‘We zaten in het vliegtuig en dachten: wat gaan we nu doen? We wilden de wielersport nog helemaal niet loslaten.’ Sindsdien staat het koppel aan het roer van: Leontien.nl, de Ladies Ride en Run, 36cycling, Team Roompot en het Leontienhuis.

Hun succes wijten ze vooral aan hun gedrevenheid. ‘Ons hart ligt bij de wielersport en we dragen graag onze passie uit’, legt Zijlaard uit. ‘We zeggen dan ook niet zomaar overal ja tegen’, vult Van Moorsel aan. ‘We moeten er zelf wel echt achter staan.’

Ook teleurstellingen
Het koppel geeft aan dat niet alles wat ze aanraken in goud veranderd. ‘Natuurlijk krijgen wij ook teleurstellingen te verwerken en daar mag je goed ziek van zijn als je alles hebt gegeven. Maar uiteindelijk moet je doorgaan en de kansen pakken die er zijn. Je kunt niet achterover leunen en wachten tot het succes je komt aanwaaien.’

Op de vraag wat Zijlaard en Van Moorsel nog willen bereiken, zijn de twee erg stellig. Zijlaard: ‘Ik wil met ons wielerteam naar de Tour de France.’ Van Moorsel hoopt meer Leontienhuizen te openen, waarin ze jonge meiden met anorexia opvangt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?