Terug naar overzicht

Recensie: strijd tussen mens en natuur centraal in De Vijfde Dag

vijfde dag - maxDat de natuur zich lang niet altijd aan de kant laat zetten door de mens blijkt uit het verhaal van viskwekerij De Vijfde Dag. Deze viskwekerij bij Lelystad was het doelwit van een kolonie van meer dan vijfduizend aalschovers die de kwekerij vijver voor vijver leeg aten. Frank Noë heeft er een fascinerende roman over geschreven.

De Vijfde Dag is het verhaal van twintiger Sylvia. Al haar hele leven woont en werkt ze op de viskwekerij van haar vader met wie zij een sterke band heeft. Als haar vader ziek wordt, moet zij de leiding van het bedrijf overnemen. Geen gemakkelijke taak omdat de kwekerij onder vuur ligt door een zwerm aalschovers.

Wanhoop
Schrijver Frank Noë maakt gebruik van heldere korte zinnen en veel sfeer om je de wanhoop van Sylvia te laten voelen. Ze voelt zich geteisterd door de aalschovers en radeloos omdat haar vader er niet is om haar te ondersteunen. Bovendien is het de koudste winter in jaren en komt haar moeder om vergiffenis vragen voor het feit dat ze Sylvia achterliet op de kwekerij na de scheiding.

De Vijfde Dag is een realistisch verslag van de strijd tussen mens en natuur, maar ook van mensen onderling. Hoewel het geen thriller is, is het boek wel enorm spannend en meeslepend.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?