Terug naar overzicht

Solarboot Avans niet op tijd klaar voor belangrijke wedstrijd

avanssoleil-tekening-maxDe AvansSoleil, de solarboot van Avans, doet dit jaar niet mee aan de Solar Challenge. Deze race voor door zonne-energie aangedreven boten komt een paar weken te vroeg voor de Avansstudenten. ‘De boot is helaas net niet op tijd af.’

Met man en macht hebben Avansstudenten van verschillende opleidingen het afgelopen studiejaar gewerkt aan de solarboot. ‘De oude boot was gewoon niet goed genoeg. De romp was te zwaar en het ontwerp kon aerodynamischer. In plaats van de oude boot een klein beetje te verbeteren, besloten we daarom al snel om een geheel nieuwe boot te ontwikkelen’, zegt Lies-An Schonenberg, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde en projectleider van het Avans Solar Mariteam.

Geen zonde van de tijd
Dat het uiteindelijke doel: de Solar Challenge van 2 tot en met 9 juli nu niet gehaald wordt is best zuur beaamt Lies-An. ‘Daar werk je toch met het hele team naartoe. We waren zeer benieuwd hoe competitief de nieuwe boot zou zijn.’ Toch vindt de student niet dat het afgelopen studiejaar zonde van de tijd is geweest. ‘Helemaal niet. We hebben allemaal enorm veel geleerd. Niemand van ons had enige kennis van de bouw van boten. Nu hebben we een boot ontworpen en helemaal zelf gebouwd.’

Eigenlijk is de boot nagenoeg compleet. ‘Alleen de afwerking is nog niet helemaal af. Dat willen we niet overhaast doen. Bedenk wel dat de meeste teams twee jaar uittrekken voor de ontwikkeling van een nieuwe boot, wij hebben geprobeerd dat in een jaar te doen.’

Goed gevoel
Lies-An heeft in ieder geval een goed gevoel bij wat de studenten met elkaar behaald hebben. ‘De romp van de vorige boot moest je met acht personen tillen, dat kun je nu met zijn drieën. Ook ligt hij veel beter in het water.’

Een deel van de huidige studenten zal ook volgend jaar betrokken zijn bij het Avans Solar Mariteam, naast een nieuwe groep studenten die zich al gemeld heeft. ‘Het is aan die groep om volgend jaar wel mee te doen met de Solar Challenge.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?