Terug naar overzicht

Werkloosheid hbo’ers daalt opnieuw

Afgestudeerden van hogescholen vinden weer sneller werk. Meer dan 80 procent heeft binnen drie maanden een baan. Na anderhalf jaar is nog 6 procent werkloos.

Sinds de economische crisis van 2009 begon de werkloosheid van jonge hbo-afgestudeerden te stijgen tot 2013: toen was zo’n 8 procent van de voormalige hbo-voltijdstudenten werkloos. Sindsdien fleurt de arbeidsmarkt weer op.

Werkloosheid
De kans op een baan verschilt wel per studierichting, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor van de Vereniging Hogescholen. In het onderwijs is de werkloosheid flink gedaald van 8 procent in 2013 naar 4 procent nu. Ook in de gezondheidszorg zit slechts 4 procent zonder werk. In de sector voedsel & landbouw is de werkloosheid twee keer zo hoog: 8 procent.

Al jaren moedigt de overheid jongeren aan om voor technische studies te kiezen omdat er een tekort aan technici zou zijn. Toch ligt de werkloosheid van deze afgestudeerden nu tegen het gemiddelde aan: zo’n 6 procent zit thuis. Technici doen het nauwelijks beter dan afgestudeerden van sociale studies. Onder hbo-economen is de werkloosheid 7 procent.

Uurloon
Wel verdienen technici meer dan anderen (2.325 euro bruto per maand), vooral doordat ze zelden in deeltijd werken. Hun uurloon is ook hoog (14,20 euro), maar in de gezondheidszorg ligt dat nog 50 cent hoger. Afgestudeerden van sociale studies verdienen door de vele deeltijdaanstellingen (71 procent) veel minder: slechts 1.639 euro bruto per maand.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. De onderzoekers peilen hoe hbo’ers anderhalf jaar na afstuderen op hun opleiding terugkijken en wat ze daarna zijn gaan doen.

Doorstuderen
Van alle afgestudeerden is 15 procent nog aan het studeren, bijvoorbeeld aan een masteropleiding aan de universiteit. Deze hbo’ers tellen niet mee in de werkloosheidscijfers.

De meeste hbo’ers oordelen vriendelijk over hun opleiding: 77 procent van de voltijders zou met de kennis van nu opnieuw voor dezelfde opleiding kiezen en 72 procent vindt de aansluiting van de opleiding op de baan goed of voldoende. Afgestudeerden van Avans zijn ontevreden over het internationale aspect van de opleiding.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?