Terug naar overzicht

Ambitieuze Avansstudent mag geen tweede minor volgen

Na een minor op eigen kosten in Bali wil een student Small Business en Retail Management nog een doorstroomminor volgen. Volgens de examencommissie kunnen studenten maar één minor volgen tijdens hun studie. De student gaat naar het College van Beroep voor de Examens (COBEX).

‘Ik heb voor de minor in Bali gekozen omdat ik wist dat een periode in het buitenland goed zou zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Nu ben ik erachter gekomen dat ik graag wil doorstuderen. En daarom zou ik de doorstroomminor willen volgen’, legt de Bredase student uit tijdens de zitting van het COBEX. De examencommissie ziet daar geen mogelijkheden toe. ‘In de OER staat duidelijk dat studenten maar één minor kunnen volgen.’

Flauw
‘In de OER staan zoveel uitzonderingen op de regel, die continu worden toegepast. Waarom niet als het gaat om minoren? Is dat een financiële kwestie?’ De voorzitter van het COBEX vindt het standpunt van de examencommissie flauw. ‘Avans heeft het in haar Ambitie 2020 over ambitieuze studenten en maatwerk leveren. Nu zit hier een student die een extra minor wil doen en die bovendien zelf de kosten van de andere minor heeft betaald en dan geeft u niet thuis.’

De examencommissie verwijst naar een beroepszaak in 2009 waarin een Bossche student een tweede minor wilde volgen. Toen kreeg de examencommissie gelijk van het COBEX. ‘Maar dat was een andere zaak’, zegt het docentlid van het COBEX. ‘Die student had al een minor bij Avans gevolgd, dat is nu niet het geval.’

Poort
‘We zijn bang dat we de poort openzetten voor andere studenten die ook een tweede minor willen volgen’, geeft de examencommissie aan. ‘Maar dat hoeft helemaal niet. Elke casus is anders’, vindt de voorzitter. Hij wijst er bovendien op dat de student in kwestie gemiddeld een 8 staat en zeer gemotiveerd is. ‘Kunt u dan echt niets doen?’

Het beroep van de student is gegrond verklaard. De examencommissie zal zich opnieuw over het vraagstuk moeten buigen.

Punt. Of had jij nog wat?

Mirjam Heinsbroek

Interessant: in onze onderwijsvisie zeggen we de student te willen uitdagen. We investeren daarvoor in allerlei challenges voor excellente studenten. En deze kans laten we lopen?

2016-07-07 08:11:51

Meer lezen?