Terug naar overzicht

Nieuw meldpunt tegen huisjesmelkers

Ook Groningen krijgt een meldpunt tegen verhuurders die over de schreef gaan. Studenten klagen steeds vaker over intimidatie en bedreiging door hun huisbaas.

Het nieuwe meldpunt is een initiatief van de Groninger Studentenbond (GSb). Die staat sinds 2012 studenten bij die huurverlaging willen. Daar komen de laatste tijd veel klachten binnen over huisbazen die huurders intimideren.

Ernstige klachten
De klachten worden volgens de GSb ook steeds ernstiger. ‘We gaan samen met de gemeente  dossiers aanleggen over verhuurders die systematisch ontoelaatbaar gedrag vertonen.’

Gemeentelijk beleidsadviseur Michiel de Boer is blij met het meldpunt. ‘We kunnen nu in kaart brengen hoe groot de problematiek is en wat we er als gemeente aan kunnen doen.’

Huisbazen die zich misdragen kunnen nu al flinke boetes krijgen, maar sinds de wijziging van de huurwet staan er meer middelen ter beschikking, zoals een huurverbod en het onteigenen van panden. ‘Samen met andere gemeenten zijn we aan het bekijken hoe dat precies in zijn werk gaat’ , zegt De Boer.

Ongewenst verhuurgedrag
Het eerste meldpunt ongewenst verhuurdergedrag werd vijftien jaar geleden opgericht in Amsterdam. Ook steden als Rotterdam en Utrecht hebben er een.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?