Terug naar overzicht

Te land, ter zee en rijdende robots bij Werktuigbouwkunde

WTBamfibie3-max
Wie bouwt het snelste amfibievoertuig? En welke robot morst het minste water? Donderdag namen Bossche studenten Werktuigbouwkunde het tegen elkaar op in twee verschillende wedstrijden.

In Boxtel presenteren de tweedejaarsstudenten hun amfibievoertuig aan elkaar. Het voertuig moet zowel op het land, als op het water uit de voeten kunnen. ‘Sinds februari zijn de studenten hier mee bezig geweest’, vertelt docent Ron Dolstra. Hij is tevreden met de eindproducten van de studenten. ‘Een aantal dingen werkten niet goed, maar dat is ook onderdeel van het leerproces.’

//

//

Enkele voertuigen werden al in de sloot achter Avans getest, maar donderdag is de echte vuurdoop in Boxtel. De race start op het land en gaat verder als een race in het water. Het voertuig van tweedejaarsstudent Sander van der Veer ging niet zo snel als gehoopt. ‘Het ging niet helemaal goed. De balans hing te ver naar achteren waardoor het voertuig de diep in het water lag. Het was een zware race. De beste tijd hebben we niet, maar het is niet anders.’

AIIWerktuigbouwkundeRobots-max

Robots
’s Middags houden vijf teams van derdejaarsstudenten Werktuigbouwkunde in de techniekhal op Avans een robotwedstrijd. ‘Elk jaar organiseert het Nuenense techniekbedrijf CCM een robotwedstrijd waar verschillende hogeronderwijsinstellingen aan deelnemen,’ aldus docent Stephan Sanders. ‘Daar ging het om de snelste tijd en won Fontys. De Avansteams behaalden de 2e, 3e, 4e en 5e plek.’

De autonome robots moeten een deur openkrijgen en een emmer water op een dienblad aanbieden aan een fictieve patiënt in bed. Sanders: ‘Bij deze interne wedstrijd is het ook van belang dat er zo min mogelijk gemorst wordt.’ De snelste tijd van vandaag? 8,09 seconden. ‘En de winnaar krijgt eeuwige roem’, aldus de docent.

A video posted by Punt Avans (@puntavans) on Jun 30, 2016 at 7:10am PDT

Barbecueën
De interne robotwedstrijd markeert het einde van het studiejaar voor de studenten Werktuigbouwkunde. Zij kunnen aansluitend nog aanschuiven bij de barbecue, georganiseerd door studievereniging Het Koppel. Docent Sanders sluit de wedstrijddag af: ‘Dit was het wel zo’n beetje.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?