Terug naar overzicht

CBS: jonge afgestudeerde weer vaker aan de slag

vergadering-1920De economische crisis is op zijn retour en de werkloosheid daalt. Na een paar magere jaren vinden ook jonge afgestudeerden van universiteiten en hogescholen weer vaker een baan.

Niet iedereen vindt een baan op het eigen niveau. Achter de kassa zitten telt ook als werk. Maar toch ziet het er zonnig uit voor de hoogopgeleiden tussen de 25 en 35 jaar: slechts 2,7 procent is nog werkloos.

Daarmee doen ze het zelfs iets beter dan de hoogopgeleiden tussen de 35 en 45 jaar, waarvan zo’n 3 procent werkloos thuiszit. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Minder last van de crisis
Hoogopgeleiden hadden naar verhouding minder last van de crisis dan anderen. Onder de laagopgeleide jongeren zat in 2014 16 procent zonder werk, terwijl de werkloosheid onder jonge hoogopgeleiden destijds 4 procent was.

Het herstel is fijn, maar de jaren voor de economische crisis waren nog mooier. In 2007 en 2008 was maar 1,3 procent van de hoogopgeleide jongeren werkloos. Van degenen die werkten, had zo’n 28 procent een deeltijdbaan, terwijl dat nu 34 procent is.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?