Terug naar overzicht

Eerste verkiezingsprogramma bekend: 50Plus tegen leenstelsel

foto: WikipediaOuderenpartij 50Plus wil jongeren niet opzadelen met hoge studieschulden, blijkt uit het verkiezingsprogramma dat gisteren is gepresenteerd. De campagnetijd is begonnen.

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste politieke partijen zullen hun verkiezingsprogramma’s al wel klaar hebben, maar ouderenpartij 50Plus is de eerste die het naar buiten brengt.

Bescheiden rol
Ouderen zijn de doelgroep van de partij, dus gaat het programma vooral over de pensioenleeftijd en de AOW. Maar jongeren spelen ook een bescheiden rol. Zo wil de partij belasting op erfenissen afschaffen.

Verder komt het hoger onderwijs aan bod. “De toegankelijkheid van het hoger onderwijs moet gewaarborgd blijven”, schrijft de partij. “50PLUS is tegen het sociaal leenstelsel.”

Dat is geen nieuw standpunt. Eerder stemde de partij tegen het afschaffen van de basisbeurs door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Voor de toekomst van het hoger onderwijs zijn de verkiezingsprogramma’s van de grote politieke partijen belangrijker, omdat die immers meer kans maken op deelname aan het volgende kabinet.

CDA
Vooral het CDA is interessant: die partij heeft zich fel verzet tegen het afschaffen van de basisbeurs, maar Kamerlid Michel Rog hield zich dit voorjaar op de vlakte toen hem werd gevraagd of het CDA de basisbeurs na de verkiezingen weer wil invoeren. CDA-jongeren vonden dat teleurstellend, zeiden ze.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?