Terug naar overzicht

Pabostudenten geven les in ontwikkelingslanden

Pabo Edukans 001
Werkervaring opdoen in Malawi, Ghana, Kenia, Oeganda, Suriname of India. Edukans biedt pabostudenten de mogelijkheid om een kijkje te nemen op basisscholen in deze ontwikkelingslanden. Bonny Tromp, tweedejaars, is net terug uit Malawi.

(Bijna-)leerkrachten en schoolleiders reizen twee weken af naar één van de ontwikkelingslanden. Daar werken ze samen met studenten en ervaren onderwijsprofessionals uit Nederland én het ontwikkelingsland aan beter onderwijs.

Pabo Edukans 002
Les op de grond
Bonny Tromp: ‘Twee weken zijn voorbij gevlogen. Malawi is een arm land, dat was soms wel schrijnend. Zo hadden alleen de oudste leerlingen op de school waar ik les gaf banken om op te zitten, de rest zat op de grond. Dat is nog luxe, want er zijn scholen bij waar de kinderen buiten in de hitte les krijgen.’

Tijdens haar bezoek aan de basisschool gaf de Pabostudent workshops aan Malawische docenten en gaf ze zelf les. ‘Ook gaven we de docenten daar feedback over hun manier van lesgeven, dat vonden ze erg leerzaam.’ Meester Titan is Tromp het meeste bijgebleven. ‘Zijn lessen waren zo’n feest en de kinderen leerden veel van hem. Hij zou zo hier in Nederland voor de klas kunnen staan.’

Pabo Edukans 003
Studenten met verlof
Nicole Poulussen, docent aan de Pabo, vertelt dat de lerarenopleiding van Avans de studenten de gelegenheid biedt om met Edukans mee te gaan. ‘Eén week valt altijd in de vakantie, maar de tweede week valt in een lesweek. Studenten krijgen daar verlof voor, mits ze de gemiste stof inhalen als ze terug zijn.’

Volgens Poulussen is een reis naar een ontwikkelingsland goed voor studenten. ‘Studenten ontwikkelen zich op persoonlijk gebied, maar ook op professioneel gebied als leerkracht. Om onderwijs te kunnen geven in een ontwikkelingsland is er een mate van creativiteit en flexibiliteit nodig. Ook interculturele vaardigheden zijn nodig om een goed te kunnen communiceren. Studenten zijn zo maatschappelijk betrokken en ontwikkelen een bredere kijk op het beroep.’

Pabo Edukans 004
‘Gezeur negeer ik’
‘De reis heeft me veel nieuwe inzichten gegeven,’ vertelt Tromp. ‘In Nederland willen we kinderen altijd maar aan het handje nemen. Als ik een kind nu hoor klagen dat ze het nieuwste computerspelletje niet krijgen, dan negeer ik dat. In Malawi hebben ze niet eens eten, denk ik dan. Ik ben niet meer zo overgevoelig.’

De student kan het iedereen aanraden om met Edukans mee te gaan. ‘Het is zo’n mooie ervaring en het is een fijn idee dat ik iets voor de kinderen daar betekend heb.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?