Terug naar overzicht

NHTV geeft Diederik Stapel tweede kans

diederikstapel-1920Voormalig hoogleraar Diederik Stapel krijgt een tweede kans: hij gaat aan de slag bij NHTV Hogeschool in Breda. De sociaal-psycholoog was ontslagen bij de Tilburg University omdat hij jarenlang wetenschapsfraude had gepleegd.

Stapel is op freelance basis aangesteld als beleidsmedewerker van de afdeling strategie, education & research bij NHTV. Hij ondersteunt lectoren en onderzoekers bij gecompliceerde onderzoekstrajecten en -aanvragen. Stapel zal bij de NHTV geen wetenschappelijke artikelen publiceren of onderzoek uitvoeren.

Tegen Omroep Brabant, zegt bestuursvoorzitter Hein van Oorschot van de NHTV dat Stapel een tweede kans verdient. “Hij heeft het enorm voor zijn kiezen gehad, maar het is inmiddels al vijf jaar geleden.”

Helpen met onderzoek
Stapel zal de lectoren van de NHTV helpen met hun onderzoek en Van Oorschot heeft daar alle vertrouwen in: “Ik denk dat hij als geen ander weet wat wel en niet mag. Hij zal de fouten die hij zelf beging, in ieder geval niet meer maken.”

De fraude die Stapel pleegde kwam in de zomer van 2011 aan het licht. Uitgebreid onderzoek wees uit dat de hoogleraar over een periode van vijftien jaar gefraudeerd heeft in zeker 55 van de 130 artikelen die hij schreef en bij tien proefschriften die hij begeleidde. Ook is er een sterk vermoeden van fraude in elf oudere artikelen van zijn hand uit de tijd dat hij in Amsterdam en Groningen werkte.

Spijtbetuiging
Stapel betuigde diepe spijt en schreef onder meer een boek over zijn ‘ontsporing’ als wetenschapper. In 2013 trof hij een schikking met het Openbaar Ministerie. Hij accepteerde een werkstraf van 120 uur en zag af van zijn uitkering van anderhalf jaarsalaris waar hij normaal gesproken recht op zou hebben gehad.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?