Terug naar overzicht

Column: Jesse

bramvanderheijde-maxHet was een zware week voor Jesse. Iedere student weet dat maandag niet de dag is om een presentatie te geven, op maandag moet je doelloos voor je uit staren in college met het weekend nog nasmeulend in je hersenpan. Toch is hij op maandag aan de beurt. En niet voor het minste publiek, het schijnt dat een bepaald sterrenstelsel compleet gevuld was om zijn verhaal te horen. Vlak erna volgt zijn assessment. De assessoren, niemand minder dan Jeroen Pauw en Ebru Umar, maken het hem niet gemakkelijk. Umar begint met een uithaal naar zijn kleding. “Het ziet er niet uit”, sneert ze. Vanaf dat moment is de toon gezet. Umar en ik schrijven allebei columns voor een gratis tijdschrift dus ik zie haar toch als collega. Daarbij stroop ik ook vaak mijn mouwen op, dus voor mij werd het persoonlijk.

‘Voor mij werd het persoonlijk’

De snotneus van de Tweede Kamer, net-niet politicus van het jaar, antiek links geluid in een nieuw jasje maar dan zonder jasje en met een bloes met knoopjes open. Als ik hem zie zitten voel ik me in een hoekje geduwd. Het moet toch wat zijn: heb je het geschopt tot jongste lijsttrekker ooit in Nederland, met je mooie idealen, leuke ideeën en een vlotte dresscode, word je ineens het vuur aan de schenen gelegd over je kleding. Lekker smart casual zit je daar met je goede gedrag en je bek vol tanden. “Je denkt er toch over na hoe je eruit ziet”, neemt Ebru aan. Ja, natuurlijk denkt hij daarover na. Die hele zaal zit vol met linkse studentjes. Dress for the occasion, Ebru.

‘Zit je daar met je goede gedrag en je bek vol tanden’

Over de leuke ideeën wil ze het niet hebben, “GroenLinks gaat toch niet regeren.” Jesse denkt terug aan de dag van zijn afstudeerassessment, nog niet heel erg lang geleden en toevallig ook op maandag. Hard gewerkt, nachten doorgehaald, zeker een maand van het bier afgebleven. Diezelfde ochtend nog een peptalk van zijn oma en met angstzweet over zijn rug druipend naar school. “Super gaaf, Jesse, dat project van je. Maar waarom heb je nou precies voor Times New Roman gekozen voor je eindrapport? Zó cliché. Het ziet er niet uit.”

Bram van der Heijde is vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Tilburg

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?