Terug naar overzicht

Avans Afstudeerprijs: burgers activeren met mooie ontwerpen

buurtidee

Als grafische ontwerper de omgeving een stukje mooier maken. Dat is de insteek van Rozemarijn Oudejans, net-afgestudeerd aan de AKV|St. Joost Den Bosch, met haar afstudeeronderwerp ‘burgerinitiatief’.

rozemarijnoudejansEnkele jaren geleden las Rozemarijn de Sustainist Design Guide, een boek over duurzaam betrokken ontwerp. Het inspireerde haar: “Volgens het boek ligt de toekomst voor grafische ontwerpers bij duurzame ontwerpen.” Een thema dat ze tijdens haar studie heeft doorgetrokken en dat terugkomt in haar onderzoek naar de rol van de ontwerper bij burgerinitiatieven.

Meerwaarde
Voor de voormalige kunststudent geen commerciële projecten: “Ik vind het belangrijker dat mijn werk als grafisch ontwerper meerwaarde heeft voor de samenleving, dan dat het gebruikt wordt voor commerciële doeleinden voor multinationals.”

‘Ik vind het belangrijker dat mijn werk als grafisch ontwerper meerwaarde heeft voor de samenleving’

Tool
Rozemarijn ging in gesprek met wijkregisseurs van de gemeente Tilburg en keek naar de behoeften. Op basis van deze gegevens is ze aan de slag gegaan. Daar is ‘Buurtidee’ uit voortgevloeid: “Het is een tool om mensen te helpen om dingen zelf op te pakken, om het zelf te doen.” Want een van de knelpunten, blijkt uit haar onderzoek, ligt binnen de communicatie: “Gemeenten maken niet altijd duidelijk aan burgers dat er ondersteuning beschikbaar is voor burgerinitiatieven en dat initiatieven op prijs gesteld worden.”

Ze ontwierp een digitale interface waarin burgers stap voor stap inzicht krijgen en worden meegenomen in het proces. In diezelfde stijl ontwierp ze ook een promotiecampagne om mensen op de hoogte te stellen van deze interface.

Verder uitrollen
Graag wil ze eerst nog een pilot draaien met haar project. Het is zeker niet de bedoeling dat haar werk ergens in een lade belandt. “Ik ben momenteel in gesprek met de marketingafdeling van gemeente Tilburg om te kijken naar de mogelijkheden voor het inzetten van mijn project. Met een aangepaste inhoud en huisstijl, moet ‘Buurtidee’ ook te gebruiken zijn voor andere gemeenten.”

‘Met een aangepaste inhoud en huisstijl, moet “Buurtidee” ook te gebruiken zijn voor andere gemeenten’

De winnaar van de Avans Afstudeerprijs 2016 wordt op 20 oktober bekend gemaakt in Den Bosch. Aanmelden voor de uitreiking kan hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?