Terug naar overzicht

Avans mag gebouw AKV St. Joost slopen

Onderwijsboulevard256AKVstJoostDenbosch-1920De nieuwbouw van Avans aan de Onderwijsboulevard 256 waar nu de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost is gevestigd, is een stap dichterbij. Het is de Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg niet gelukt om de geplande sloop tegen te houden.

De monumentenstichting vindt het in 1952 gebouwde pand een gaaf en herkenbaar voorbeeld van het werk van architectenbureau Maaskant.

AKVSTJOOSTdenboscharchief-max
Modern gebouw voor die tijd
Naast de architectonische kwaliteiten, het was voor die tijd een heel modern gebouw, vindt de stichting ook de ‘afleesbaarheid’ van de geschiedenis van het gebied belangrijk. Volgens de stichting is juridische bescherming van het Avansgebouw gerechtvaardigd. Maar in een reactie op het verzoek van de stichting vindt de Monumentencommissie dat er onvoldoende monumentale waarden zijn.

Op advies van de monumentencommissie is de gemeente niet bereid om het pand aan te merken als gemeentelijk monument, meldt Brabants Dagblad.

Verhuizen
Avans wil op de plek van de kunstacademie plaats maken voor nieuwbouw. AKV|St.Joost zou in september 2017 moeten verhuizen naar het voormalige distributiecentrum van de PTT tot de nieuwbouw is afgerond.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?