Terug naar overzicht

Avanslector: niet de euthanasiewet aanpassen maar rol van ouderen in onze maatschappij

Foto: Pixabay.comMensen met een ‘voltooid leven’ moeten wettelijk de mogelijkheid krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen, zo vindt het kabinet. De regering wil de euthanasiewet hiervoor aanpassen. Michael Echteld, lector End-of-Life Care bij Avans pleit voor meer onderzoek naar de klachten van deze groep mensen.

michael-echteld-200In de visie van het kabinet mogen ‘oudere’ mensen met een consistente en weloverwogen doodswens – ook als ze niet ziek zijn – straks met hulp van een hulpverlener een dodelijk middel innemen. “Het gaat onder andere om ouderen die zich nutteloos voelen in de maatschappij. Ze vereenzamen en voelen zich niet meer betrokken”, zegt Avanslector Michael Echteld. Hij vindt dat er meer onderzoek moet plaatsvinden naar de klachten van deze mensen. “Er is nog te weinig informatie beschikbaar.”

Wet verruimen
De euthanasiewet helpt deze mensen nu niet. Volgens die wet is euthanasie alleen toegestaan als twee artsen vinden dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden door een ernstige lichamelijke of psychische ziekte die niet meer te behandelen is. Het kabinet wil de mogelijkheden nu dus verruimen.

‘Ik zou het heel schraal vinden als we dat niet doen en wel een drankje naar voren schuiven waardoor deze mensen overlijden’

“Een deel van deze groep heeft de overtuiging dat ze beter af zijn als ze dood zijn. Dat kun je niet negeren. Maar wat als de maatschappij er anders uit zou zien? Als we ouderen langer betrekken bij maatschappelijke processen? Volgens mij moet je dat eerst uitzoeken. Ik zou het heel schraal vinden als we dat niet doen en wel een drankje naar voren schuiven waardoor deze mensen overlijden.”

Deskundigen op het gebied van zingevingsvraagstukken zouden zich volgens Echteld over dit onderwerp moeten buigen voordat de overheid de euthanasiewet gaat aanpassen.

Punt. Of had jij nog wat?

Hans

Ook bij de eventuele nieuwe wet zie ik weer welk lange traject er door ons weer afgelegd dient te worden voordat wij zelf op een waardige manier dood kunnen gaan. Ook de nieuwe wet is nog steeds een 'mogen' en daarna pas 'kunnen'.

2016-10-17 15:23:44

Henk

Als je vrouw overleden is en al je vrienden van vroeger en je kampt al een paar jaar met depressie wil je gewoon dat het ophoudt, U denkt te simpel over het lijden van ouderen. alsof ze puur dood willen omdat ze maatschappelijk gezien geen nut hebb

2016-10-16 13:40:03

Meer lezen?