Keuzegids Universiteiten: 20 opleidingen al jarenlang de beste

  Campus Wageningen URTwintig opleidingen horen al jarenlang bij de allerbeste van Nederland, constateren de makers van de Keuzegids Universiteiten. Maar liefst elf daarvan zijn van Wageningen Universiteit.

  De Keuzegids is bedoeld voor aankomende studenten en rangschikt opleidingen op grond van studentenoordelen, de mening van deskundigen en gegevens over uitval van studenten en het aantal contacturen.

  Vijf jaar geleden deelde de Keuzegids voor het eerst ‘kwaliteitszegels’ uit voor de beste academische bacheloropleidingen van Nederland. Het wisselde een beetje, maar elk jaar viel een stuk of zestig opleidingen die eer te beurt. Twintig zaten er telkens weer bij.

  Kop en schouders
  Elf daarvan zijn van Wageningen Universiteit, die al meer dan tien jaar met kop en schouders boven de rest uitsteekt in de jaarlijkse Keuzegids Universiteiten. De Rijksuniversiteit Groningen heeft er ook drie. De Universiteit Twente telt er twee.

  De overige topopleidingen zijn van Maastricht, Utrecht, Nijmegen en de Theologische Universiteit in Apeldoorn.

  De TU Delft en de Universiteit van Amsterdam oogsten minder lof in de gids en staan onderaan in de ranglijst van universiteiten, terwijl ze op internationale lijsten juist zo goed scoren met hun wetenschappelijke prestaties. “Toponderzoek is een andere tak van sport dan goed bacheloronderwijs”, aldus de Keuzegids.

  Kleine zaaltjes
  In de gids die vandaag verschenen is, valt verder de lagere waardering voor de Erasmus Universiteit Rotterdam op. De overstap naar kleinschaliger onderwijs zou er niet vlekkeloos verlopen. Studenten klagen over de faciliteiten. Er is een gebrek aan werkplekken en kleine zaaltjes, meent de Keuzegids. “Juist bij psychologie, waar de vernieuwing begon, is de waardering van de studenten sterk gedaald.”

  Van alle universiteiten kan alleen de Open Universiteit in de buurt komen van Wageningen. “Alle opleidingen krijgen van de studenten een gunstige waardering”, aldus de Keuzegids. Maar de OU is een vreemde eend in de bijt: die verzorgt academisch afstandsonderwijs en heeft geen campus waar studenten rondlopen.

  Lijst met ‘stabiele toppers’

  Universiteit Opleiding
  Wageningen WUR Communicatiewetenschap
  Wageningen WUR Voeding & Gezondheid
  Wageningen WUR Biologie
  Wageningen WUR Bodem, water atomsfeer
  Wageningen WUR Bos- en natuurbeheer
  Wageningen WUR Milieuwetenschappen
  Wageningen WUR Plantenwetenschappen
  Wageningen WUR Agrotechnologie
  Wageningen WUR Biotechnologie
  Wageningen WUR Levensmiddelentechnologie
  Wageningen WUR Moleculaire Levenswetensch.
  Groningen RUG Archeologie
  Groningen RUG Theologie
  Groningen RUG Wijsbegeerte
  Enschede UT Technische Natuurkunde
  Enschede UT Scheikundige Technologie
  Apeldoorn TUA Theologie
  Maastricht UM University College
  Nijmegen RU Natuur- & Sterrenkunde
  Utrecht UU University College

  DEEL DIT ARTIKEL

  REAGEER OP DIT ARTIKEL

  * Verplicht veld

  REACTIES

  Er zijn nog geen reacties.

  TRENDING OP SOCIAL
  Volg voor het laatste nieuws @PuntAvans

  Volg Punt.