Terug naar overzicht

Oud-Avansstudent opent Afghaans restaurant

shamila-en-sambosa

Heb jij altijd al de Afghaanse keuken willen proberen? Dat kan vanaf nu bij ShamBosa, het restaurant dat de net afgestudeerde Shamila Panah aan de Spoorlaan in Tilburg opent.

Het was altijd al een droom voor Shamila, zelf Afghaans en net afgestudeerd aan de opleiding Communicatie, om een eigen restaurant te beginnen. “In onze cultuur staat iedereen uren in de keuken. Mijn vader is kok, maar mijn moeder kan ook erg goed koken. Ik hielp ze van jongs af aan. Met ShamBosa wil ik de geuren en kruiden van mijn jeugd naar Tilburg brengen.”

Knoflook en ui
Typische gerechten zijn volgens Shamila Afghaanse hamburgers en kipkebab met veel kruiden. “Knoflook en ui zijn absoluut de basis van Afghaans eten. Daarnaast gebruiken we veel kurkuma, gember en komijn. Het eten is soms pittig, maar kan ook zoet zijn. We weten er rijst bij of bijvoorbeeld sambosa, gefrituurde deeghapjes met groente en kruiden. Super lekker.”

Afghaans eten

Bij BANK15, een platform voor jonge ondernemers in Tilburg, vond Shamila een ruimte met eigen keuken. BANK15 biedt starters de kans om een onderneming op te zetten. “ShamBosa zit in een pand met nog vier andere keukens, je krijgt een soort foodhallen idee. Ik wist dat ik er spijt van zou krijgen als ik de stap nu niet zou wagen.”

Daghap
Een uitgebreid menu krijgt het restaurant niet. Shamila: “Tijdens de lunch krijgen mensen kleine hapjes voorgeschoteld en ’s avonds maak ik een daghap. Ik wil iedere dag iets anders bereiden. Klanten kunnen hier eten of het mee naar huis nemen. Ik wil het graag laagdrempelig houden. Iedereen is welkom, het eten is lekker en snel klaar, je krijgt veel en het is goedkoop, niet duurder dan zeven euro.”

ShamBosa begint vanaf volgende week met proefdraaien. Kijk op Facebook voor de openingstijden en de hap van de dag. Shamila hoopt dat het restaurant vanaf eind november volledig draait. “Het is een droom die uitkomt, ik heb er zoveel zin in!”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?