Terug naar overzicht

Recensie: de film I, Daniel Blake maakt diepe indruk

daniel-blake-1920De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. I, Daniel Blake heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen en dat is meer dan terecht.

Daniel Blake (gespeeld door de Britse komiek Dave Johns) probeert zich weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Een absurd doolhof voor iemand die nog nooit met computers gewerkt heeft. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen die in een zo mogelijk nog slechtere situatie verkeren.

Snaar
Regisseur Ken Loach raakt een snaar met deze film door het verhaal met veel humor en warmte te brengen. Je gelooft in de personages omdat ze erg authentiek overkomen. Vooral de scènes bij de uitkeringsinstantie en de voedselbank maken indruk. Alleen op het einde vliegt de film even uit de bocht door met een onnodig dramatische climax te komen.

I, Daniel Blake draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Punt. Of had jij nog wat?

wim vissers

juist niet uit de bocht!! Geen happy end

2017-01-11 21:44:53

Meer lezen?