Terug naar overzicht

Staatssecretaris: onderwijsinstelling en gemeente moeten mantelzorgende student bijspringen

Foto: Rijksoverheid/ Arenda OomenStudenten moeten steun krijgen als ze voor hun partner of een familielid zorgen, vindt ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Alleen niet van hem: onderwijsinstellingen en gemeenten moeten bijspringen.

De PvdA maakt zich zorgen over studerende mantelzorgers, die vaker met psychische problemen kampen en studievertraging oplopen. Moeten we hen niet wat meer ondersteunen om overbelasting te voorkomen, vroeg de Tweede Kamerfractie aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Profileringsfonds
Daarvoor moeten ze bij hun hogeschool of universiteit aankloppen, antwoordt Van Rijn. Jonge mantelzorgers kunnen, net als topsporters en gehandicapten, een beroep doen op het zogeheten profileringsfonds en daar kan een studieadviseur bij helpen.

Flexstuderen
Het aangekondigde experiment met flexstuderen, waarin betaald kan worden per studiepunt in plaats van per collegejaar, is misschien ook een goede oplossing voor deze groep studenten, hoopt de staatssecretaris.

Gemeenten
Daarnaast ziet hij een taak weggelegd voor gemeenten. Die moeten maatwerk leveren en doen dat niet allemaal even goed. De staatssecretaris gaat de wethouders daarom een brief sturen om hen aan te sporen “snel werk” te maken van de ondersteuning.

Kortom, de staatssecretaris ziet voorlopig geen reden om zelf in te grijpen. In de toekomst kunnen universiteiten en hogescholen nog beter rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de student, verwacht hij, dankzij de opbrengsten van het leenstelsel die vanaf 2018 vrijkomen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?