Terug naar overzicht

Xtc onder hoogopgeleiden populairder

Foto: Patrick Savalle/FlickrWel eens een xtc-pilletje geslikt op een feestje? Hoogopgeleiden doen dit twee keer vaker dan middelbaar opgeleiden, meldt het Trimbos Instituut.

Van alle Nederlandse achttienplussers die een hbo- of wo-opleiding volgen (of hebben gevolgd), heeft zo’n 5 procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Bij de middelbaar opgeleiden was dit 2,5 procent, blijkt uit de landelijke Drug Monitor 2016.

Het aandeel hoogopgeleiden dat een maand voor de enquête nog een pilletje slikte, is eveneens twee keer zo hoog: bijna 2 procent tegenover 0,8 procent van de lager opgeleiden.

De cijfers gaan over het gemiddelde gebruik van alle Nederlanders van achttien jaar en ouder. Jongeren tussen de twintig en vierentwintig jaar slikken het vaakst: bijna 20 procent van hen deed dit “ooit” en zo’n 6 procent doet dit regelmatig. Het Trimbos Instituut meldt niet wat voor opleidingsniveau de onderscheiden leeftijdscategorieën hebben.

In een brief aan de Tweede Kamer stelde staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vorige week “de normalisering van het gebruik van uitgaansdrugs” ter discussie. Hij heeft een aantal maatregelen genomen om deze normalisering tegen te gaan.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?