Terug naar overzicht

Help Bussemaker met het voorkomen van uitval van mbo’ers in het hbo

minister-bussemaker-in-de-klas-1920Hoe zorgen we ervoor dat mbo’ers minder vaak uitvallen in het hbo? Studenten mogen plannen indienen bij het ministerie van Onderwijs, dat de beste ideeën laat uitvoeren.

Minister Bussemaker had het al eerder aangekondigd. Ze is ervan overtuigd “dat studenten vaak heel goed weten wat ze nodig hebben om de overstap naar het hbo goed te kunnen maken en waar het soms nog aan schort”.

Afhakers
Mbo’ers stoppen vaker (en eerder) dan havisten met hun hbo-opleiding. Na één jaar studeren is 22 procent van de mbo’ers afgehaakt, tegen 12 procent van de havisten.

Daarom gaat het project binnenkort van start. Geïnteresseerde studenten moeten hun ideeën voor donderdag 15 december inleveren. De voorwaarden? Je bent laatstejaars van een mbo-4-opleiding of je bent al doorgestroomd naar het hbo. De uitvoering van het plan mag hooguit 750.000 euro kosten.

Studentenlabs
Vanaf half januari gaan de geselecteerde gelukkigen aan de slag tijdens vier zogenaamde ‘Studentlabs’, waarin ze worden bijgestaan door coaches, ervaringsdeskundigen en docenten. De studenten krijgen er niet voor betaald en zullen zo’n tien uur per maand aan het project besteden. Na vier maanden presenteren ze hun ideeën aan de minister, die voor de uitvoering 11 miljoen euro heeft gereserveerd.

Aan de finish van het hbo lijkt de uitval van mbo’ers overigens minder groot. Na vijf jaar zijn ongeveer evenveel mbo’ers als havisten afgestudeerd (iets minder dan de helft). Na acht jaar scheelt het ook niet veel: 69 procent van de havisten heeft dan het diploma op zak tegen 63 procent van de mbo’ers.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?