OV-boete van 400 euro: ‘het lijkt wel of DUO die boetes fijn vindt’

Foto: Flickr/Shirley de Jong https://flic.kr/p/nEsmkU

Nog altijd worden studenten slecht gewaarschuwd voor de hoge boetes die ze krijgen als ze hun verlopen ov-kaart niet afmelden. “Het lijkt wel of DUO die boetes fijn vindt.” Donderdag vergadert de Tweede Kamer erover.

Eén belangrijk mailtje van de Dienst Uitvoering Onderwijs zag de 24-jarige rechtenstudent Ezra deze zomer over het hoofd. Als hij zijn ‘studentenreisproduct’ niet per 1 september stopzette, zou hij per halve maand 97 euro boete krijgen. Er zat een link bij naar een filmpje met nadere uitleg. Hij geeft het ruiterlijk toe: “Dat mailtje is glashelder. Ik heb het simpelweg over het hoofd gezien, ik was druk bezig met mijn herinschrijving. Het was mijn eigen schuld.”

Geen acceptgiro
    Minder te spreken is hij over de waarschuwingen die daarna volgen. “Bij een verkeersboete van veertig euro krijg je na een aantal dagen een brief thuis met een acceptgiro die je moet betalen. Maar van DUO krijg je die niet, terwijl de boete 97 euro per twee weken bedraagt.”

Het enige dat hij van DUO ontvangt zijn standaardmailtjes die hij niet opende omdat hij niets bijzonders verwachtte. “Beste student, we hebben een of meer berichten over je studiefinanciering voor je klaargezet. Omdat er persoonlijke informatie in staat, vind je de berichten in Mijn DUO.”

Vier boetes
    Tot hij eind oktober aan zijn bankrekening ziet dat zijn stufi-bedrag 150 euro lager is dan normaal. Een telefoontje met DUO leert dat hij in totaal vier maal 97 euro boete moet betalen, omdat hij twee maanden lang ten onrechte heeft kunnen reizen. “En dat terwijl ik hier in Amsterdam alles op de fiets doe.”

Hij vindt het vreemd dat hij niet duidelijker op de boete is gewezen. “Het geeft een beetje het gevoel dat ze het bij DUO wel fijn vinden dat ze die boete kunnen innen.” De oplossing ligt volgens hem voor de hand: “Een mail met als onderwerp ‘U heeft een boete!’ zal ervoor zorgen dat onschuldige studenten hun studentenreisproduct binnen een halve maand stopzetten.”

Debat in tweede kamer
    Morgenavond komen de ov-boetes opnieuw aan de orde in de Tweede Kamer, tijdens een overleg met minister Bussemaker. Een politieke meerderheid voorkwam dit voorjaar dat het kabinet de ov-boete zou verdubbelen naar 150 euro per halve maand. De boete leverde de ov-bedrijven in 2014 én in 2015 nu al zo’n 56 miljoen euro op. Het moest geen melkkoe worden, vonden onder andere de regeringspartijen PvdA en VVD. Maar mogelijk gaat de boete straks toch omhoog.

Onder die druk besloot minister Bussemaker de boete voorlopig te handhaven. “De overgrote meerderheid van de net afgestudeerden handelt te goeder trouw en is hooguit wat laks.” DUO moest samen met de studentenorganisaties, de ov-bedrijven  en het ministerie kijken hoe de communicatie over de boete beter kan.