Terug naar overzicht

D66: laat studenten hele week gratis reizen

Foto: Flickr/Emile Krijgsman, https://flic.kr/p/vzbez3D66 wil graag dat studenten de hele week gratis mogen reizen met hun ov-studentenkaart. Ze hoeven dan niet meer te kiezen tussen een week- of een weekendkaart. Daar reserveert de partij 200 miljoen euro voor.

Als studenten gratis met het openbaar vervoer mogen reizen, redeneert D66, kunnen ze gemakkelijker een opleiding volgen die goed bij ze past. Ook als die opleiding wat verder weg ligt.

Tentamens of stage
Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen blijven studenten vaker thuis wonen en moeten ze geregeld vakken volgen in andere steden. “Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen.”

Nu heeft 93 procent van de studenten een weekkaart en 7 procent een weekendkaart. Dat zorgt ook voor een drukke spits op vrijdagmiddag, als studenten met hun weekkaart naar hun ouderlijk huis gaan, en op maandagochtend, als ze weer naar hun opleiding reizen.

Minderjarige mbo-studenten
Vanaf 1 januari dit jaar mogen ook minderjarige mbo-studenten gratis met het ov reizen. Deze week werd bekend dat 90.000 van hen ook daadwerkelijk een ov-studentenkaart hadden aangevraagd.

Dat is de aanleiding om het plan nu naar buiten te brengen, zegt Van Meenen. “Wij dachten: laten we er nu maar mee komen. De PvdA gaat er kennelijk vandoor met het succes van die ov-studentenkaart voor minderjarige mbo’ers, maar dat is niet terecht: daar hebben wij net zo goed voor gevochten en GroenLinks overigens ook. Het is gewoon onderdeel van de afspraken over het studievoorschot.”

Verkiezingen
Natuurlijk komen ook de verkiezingen steeds dichterbij. “Daar ben ik me van bewust. Dan moeten de mensen goed geïnformeerd zijn. Wij zijn bezig met een grote investeringsagenda voor het onderwijs en dit is een van de onderdelen.”

Buiten de spits
In de plannen voor het nieuwe leenstelsel stond ook dat er juist bezuinigd moest worden op het openbaar vervoer door studenten te verleiden buiten de spits te reizen. Dat zou 200 miljoen euro moeten opleveren.

Het nieuwe voorstel heeft daar niets mee te maken, zegt Van Meenen. “Dat is een kwestie van afspraken maken met onderwijsinstellingen om die spits ook door de week te ontlasten. Ik weet niet hoe het er nu voor staat, maar die afspraken staan los van onze plannen voor de ov-kaart.”

Punt. Of had jij nog wat?

Puck

Vergeet niet hoe bevoorrecht wij zijn. Wij zijn in een welvarende en stabiele verzorgingsstaat geboren. Dit is geluk, geen keuze dus laten we de arrogantie achterwege laten.

2017-01-24 08:44:35

Puck

Dankzij D66? Lijkt me eerder dat degenen die maken dat mensen huis en haard moeten achterlaten en moeten vluchten voor hun veiligheid hiervoor verantwoordelijk zijn.

2017-01-24 08:41:17

Jennifer Terhurne

Ik woon in Haaksbergen en zit in Neede op school. Bus is duur, dus gratis bussen zou super handig zijn.

2017-01-17 10:10:19

H potter

Ohja. En wie betaald dat? Waar komt dat geld vandaan? We gaan al ten onder aan de kosten van asielzoekers dankzij D66.

2017-01-16 12:44:22

Meer lezen?