Terug naar overzicht

De Kwestie: Is het uitsluiten van de PVV voor regeringsdeelname verstandig?

Wilders-uitsluiten-1920In De Kwestie geven drie deskundigen hun mening over een actueel onderwerp. Richting de verkiezingen van 15 maart maken steeds meer politieke partijen duidelijk dat ze niet met de PVV willen samenwerken in een mogelijke coalitie. Maar het is juist die partij die in alle peilingen op veel zetelwinst staat. Is het uitsluiten van de PVV voor regeringsdeelname verstandig?

‘De PVV is een partij van uitsluiting’

youssef azghariYoussef Azghari, docent bij de Academie voor Sociale Studies en opiniemaker:
“Ik vind dat alle politieke partijen ruim voor de verkiezingen helder moeten zijn met wie ze vooral zeker niet willen samenwerken. Daar hebben kiezers vooraf recht op, zodat ze meteen weten waar ze aan toe zijn. De PVV is een partij van uitsluiting met aan het hoofd een islamhater die zich regelmatig als een arrogant slachtoffer opstelt en bovendien de rechtsstaat niet erkent, getuige zijn reactie op zijn recente veroordeling door de rechters. Hij doet zich voor als een fel tegenstander van het establishment terwijl hij er zelf al jaren toe behoort. Hij noemt het parlement nep terwijl hij nog volop meedraait. Hij roept van alles maar neemt geen verantwoordelijkheid. Kortom: het is verstandig om duidelijk afstand te nemen van iemand die met zijn discriminerende oneliners schade toebrengt aan de Nederlandse samenleving.”

‘Met opkomen voor de eigen stam los je niets op’

jonathan van melleJonathan van Melle, docent bij de Avans School of International Studies en mede-auteur van Wilders-biografie Veel gekker kan het niet worden:
“Dat hele spel van politieke partijen is een stammenspel. Elk hoofd van de stam komt op voor het eigen belang. Maar daar bereik je niks mee in de huidige maatschappij. Door technologie zijn we allemaal met elkaar verbonden. Alleen samen kunnen we tot oplossingen komen. Met opkomen voor de eigen stam los je niets op. Deze discussie is helemaal niet nodig. Het uitsluiten van partijen, of het nu de PVV is of een andere, is volstrekt achterhaald.”

 

‘Zij hebben zelf bewust gekozen voor hun isolement’

arend geulArend Geul, docent Bestuurskunde bij de Academie voor Veiligheid en Bestuur:
“Dat de PVV wordt uitgesloten is het logische gevolg van acties die Wilders c.s. zelf hebben ondernomen. De PVV heeft het gedoogakkoord onder Rutte-I min of meer plotseling opgezegd. Daarmee toon je je onbetrouwbaar tegenover de partners VVD en CDA. Wilders heeft zich vervolgens zeer negatief uitgelaten over instellingen en grondslagen van het Nederlandse staatsbestel (‘nepparlement’, minachting van de rechtspraak, aanzetten tot discriminatie). Daarmee word je niet populair bij andere politieke partijen die wél hechten aan de parlementaire democratie en de rechtstaat. In Nederland regeren altijd coalitieregeringen. Er is nog nooit een partij geweest die in zijn eentje zelfs maar in de buurt is gekomen van een meerderheid. Wil een politieke partij iets bereiken dan moet die partij dus niet alleen veel zetels halen maar ook acceptabel zijn voor anderen. Samen vertegenwoordigen zij het volk, niemand heeft daarop het monopolie. Zetels haalt de PVV zeker, maar, zoals de zaken er nu uitzien, niet de regering. Wilders en Bosma weten dit donders goed, de een is al twintig jaar Tweede Kamerlid en de ander heeft politicologie gestudeerd. Zij zijn niet gek, zij hebben zelf bewust gekozen voor hun isolement. Dat is wel heel jammer voor de PVV-kiezers want hun partij kan zo niks bereiken.”

Punt. Of had jij nog wat?

D de Vries

Je in een onafhankelijke Punt uiten over politiek is in mijn ogen helemaal niet nodig. Laten we dat lekker buiten de deur houden. Wel zo rustig.

2017-01-20 17:36:43

Etto

Een collectief stuk waarin de opinie van meerdere partijen over één onderwerp wordt geven is niet hetzelfde als een heel artikel dat de 'tekortkomingen' van één politieke partij uitvergroot. Aandacht voor verkiezingen, prima, maar graag neutraler.

2017-01-20 11:15:43

Arold Roestenburg

Wij publiceren regelmatig artikelen die te maken hebben met politiek. Zeker rondom verkiezingen. Sla het Commentaar in Magazine 3 er maar op na, dan lees je dat we ook kritisch zijn tov andere partijen.

2017-01-20 10:23:50

Etto

Eens met Dimphy. Verslag doen over actualiteiten in Nederland en de wereld is natuurlijk prima. Maar dit komt eerder over als poging om de PVV in een slecht daglicht te zetten. Komt er ook een kritisch opiniestuk over andere politieke partijen Punt?

2017-01-20 10:03:19

Dimphy

Ik merk op dat Punt zich met politiek bezig gaat houden terwijl dat jaren niet zo is geweest, Ik vind dat politiek en religie buiten Avans gehouden moeten worden. Geen artikelen, maar ook geen flyers, geen posters binnen Avans over deze onderwerpen.

2017-01-20 09:00:17

Weert Gilders

Zeer terecht. PVV klaagt over van alles en nog wat maar ik heb nog geen een aanvaardbare oplossing gezien voor de problemen die er spelen. Daarnaast heeft de PVV weinig bestuurlijke ervaring en kennis in huis.

2017-01-19 18:44:56

Meer lezen?