Terug naar overzicht

Student verliest hoger beroep en basisbeurs

illustratie: Janine JansenDe student die in 2015 een rechtszaak van DUO won en toch een basisbeurs leek te krijgen, trekt alsnog aan het kortste eind. Want DUO pikte het niet en wint de zaak in hoger beroep.

De student had zich per september 2014 ingeschreven bij Wageningen Universiteit. De Dienst Uitvoering Onderwijs liet weten dat hem een basisbeurs was toegekend. Hij dacht daarmee bij het laatste cohort studenten te horen dat de beurs nog kreeg. Hij schreef hij zich meteen weer uit en vertrok naar het buitenland.

Eigen schuld
Maar toen de student zich in september 2015 opnieuw meldde in Wageningen, weigerde DUO hem een basisbeurs. Dat kostte hem bijna 3.500 euro per jaar. Die beurs was in 2014 wel toegekend, maar hij had zich uitgeschreven voordat hij de beurs daadwerkelijk ontvangen had. Daarmee had hij de beurs in feite geannuleerd, redeneerde DUO.

De student vocht die beslissing met succes aan: de rechtbank Den Haag stelde hem vorig jaar in het gelijk: toegekend is toegekend, vond de rechter. Maar DUO liet het er niet bij zitten en won alsnog bij de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde dat de studiefinanciering niet alleen moest zijn toegekend maar ook verzilverd. De student kan dus fluiten naar zijn basisbeurs.

Teleurgesteld
Zijn advocaat, Alexander van Engelen, is teleurgesteld. De wet is in zijn ogen niet duidelijk genoeg, waardoor de Raad zich moest baseren op enkele passages in Kamerstukken. Die zijn volgens Van Engelen voor meerdere uitleg vatbaar. Tegen de uitspraak is geen verder beroep mogelijk.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?