Terug naar overzicht

ISO overweegt stap naar de rechter vanwege onterechte extra studiekosten

illustratie: Janine JansenEen licentie voor Hogeschooltaal, verplichte excursies of printkosten; naast het collegegeld zijn studenten nog vaak extra geld kwijt aan verborgen extra kosten. Het ISO overweegt onderwijsinstellingen voor de rechter te slepen. 

Verborgen studiekosten mogen helemaal niet, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg woensdag. “We hebben weer tientallen klachten binnengekregen”, zegt voorzitter Jan Sinnige. “Het probleem is de afgelopen maanden weer toegenomen.” Studenten moeten wel zelf voor hun studieboeken en andere materialen zorgen, maar onderwijsinstellingen mogen geen extra geld in rekening brengen voor delen van hun onderwijs. En anders moet er een kosteloos alternatief zijn.

ISO overweegt stapt naar de rechter
Het ISO wil desnoods naar de rechter stappen, samen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau. “Ik noem geen namen, maar sommige instellingen stoppen met reageren als we ze vertellen dat het niet mag. Dan hebben we uiteindelijk geen andere keuze dan een rechtszaak aanspannen.” Het gaat om het principe, zegt Sinnige, maar ook om de kosten zelf. “Studeren is alleen maar duurder geworden. Toen ik begon met studeren was het collegegeld zo’n 1.700 euro en nu is het tweeduizend euro. Dan moet je studenten niet nog meer laten betalen.”

Geld terug vragen van Avans
Punt Magazine onderzocht afgelopen weken de kosten die Avansstudenten maken naast hun collegegeld. Daaruit blijkt onder andere dat ruim tachtig procent van de Avansstudenten dit soort extra kosten heeft. Een gratis alternatief is vaak onduidelijk of wordt niet aangeboden. Meer resultaten lees je vanaf volgende week donderdag in een nieuw Punt Magazine en op onze website. Daarin ook de reactie van studenten van de Avans Medezeggenschapsraad, meer duidelijkheid over de regels rondom extra studiekosten en de mogelijkheid om onterecht gemaakte kosten terug te vragen.

Probleem blijft bestaan
In 2014 publiceerde het ISO een ‘zwartboek’ over extra kosten in het onderwijs. Minister Bussemaker bevestigde toen dat zulke kosten niet in rekening gebracht mogen worden. Toen nam het aantal klachten af, aldus het ISO, maar nu zijn de onderwijsinstellingen het kennelijk weer vergeten.

Punt. Of had jij nog wat?

Michael

Vergeet niet dat opleidingen je niet mogen verplichten om iets hardcopy in te leveren, dit moet via Blackboard of email tenzij het een kunstwerk of een practicum opdracht is!

2017-02-08 12:22:11

Meer lezen?